Приноси од три до четири тоне по хектару

Агенције
Приноси од три до четири тоне по хектару

Бањалука - На подручју Републике Српске у току је жетва пшенице, а приноси износе од три до четири тоне по хектару, потврдио је агенцијама предсједник Удружења пољопривредника и сточара Српске Владимир Усорац.

Према његовим ријечима, квалитет зрна је осредњи, јер су се временске прилике кретале од суше до изразито кишног периода.

Усорац је навео да је цијена ове културе око 0,40 КМ на берзама у овом дијелу Европе, те да се очекује повећање цијене и до 0,50 КМ по килограму пшенице.

Он је рекао да би жетва у нижим предјелима требало да буде завршена до 15. јула, док ће у брдско-планинским трајати до краја мјесеца.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске апелују на произвођаче да пшеницу сачувају и не продају док не достигне одговарајућу цијену.

У ресорном министарству наводе да млинари за килограм пшенице траже 0,35 КМ, те да то није реална цијена и да не би требало да буде испод 40 фенинга.

Из Министарства додају да ће ускоро почети исплата прве транше подстицаја у износу од 150 КМ. Укупни подстицаји обезбијеђени за јесењу сјетву износе 250 КМ по хектару.

Разлог што се подстицаји још нису исплатили су захтјеви појединих општина да се продужи рок за доставу података, те је тренутно обрачун у току.

За подстицај је пријављено око 800 пољопривредника, који су у јесењој сјетви засијали више од 7.000 хектара.

У Републици Српској пшеница је засијана на 25.000 до 30.000 хектара, озими јечам на око 7.000 хектара, тритикала на око 8.000, раж на око хиљаду, док је зоб засијана на око 12.000 хектара, а прољећни јечам на површини од 2.000 до 3.000 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана