Приноси љешника слабији, квалитет прва класа

Милош Васиљевић
Приноси љешника слабији, квалитет прва класа

БАЊАЛУКА - Берба љешника увелико траје широм Српске, а иако је принос много лошији него лани квалитет је првокласан, због чега произвођачи не сумњају да ће и ове године имати сигурно тржиште.

На појединим плантажама невријеме је “обрало” плод, док је на већини принос слабији за 30 одсто него лани. Због тога ће, кажу воћари, килограм љешника у малопродаји умјесто прошлогодишњих 25 коштати 30 марака, како би се надокнадили губици.

Синиша Пепић у Пискавици крај Бањалуке на хектару има засађених 460 садница. Истиче за “Глас Српске” да су им олује поломиле неколико стабала, али ако штету пореди са осталим воћарима посебно узгајивачима шљиве и јабуке у Поткозарју и Лијевчу онда се не смије жалити.

- Већ десет дана траје берба, принос је значајно мањи него лани а за 20 дана завршићемо бербу па ћемо видјети колики ће тачно бити род. Оно што је сигурно јесте то да је квалитет плода на врхунском нивоу и да је све прва класа - рекао је Пепић.

Како каже, имају малу плантажу па је то један од разлога зашто раде искључиво за властиту прераду.

- Гарантујемо за квалитет и поријекло што је купцима битно. Производе од љешника пласирамо у комплетној БиХ, Црној Гори, а од ове године наши производи доступни су и на Новом Зеланду. Ове године планирамо да извозимо и у Србију - рекао је Пепић.

Како каже, немају проблема са купцима, јер сав принос љешника прерађују.

- Под својим брендом продајемо прерађевину од љешника, путер, какао крем и друге производе на бази љешника тако што се тиче пласмана немамо проблем, а највјероватније је да ћемо ићи и у откуп од других произвођача - рекао је Пепић.

Мркоњићанин Немања Бајић истиче за “Глас Српске” да је лани на 800 стабљика убрао двије тоне љешника са љуском, ове године неће ни грам, јер је невријеме однијело комплетан плод у Петошевцима код Лакташа гдје су његове плантаже.

- Ове године нема ништа од рода јер је велико невријеме отресло све. Остале су стабљике, али нећемо имати убрати ни килограм. Сачекаћемо сљедећу годину. У овом послу најважније је стрпљење јер на временске неприлике не можемо утицати - рекао је Бајић.

Увоз

Према ријечима Синише Пепића, домаћи производи увијек нађу пут до купца због квалитета.

- Увозни љешник више проблема представља конзументима него произвођачима, јер је то љешник из љуске извађен прије више од годину дана, а он може да буде ван љуске највише четири мјесеца. Што значи да је квалитет споран, а вјероватно је и третиран одређеним хемикалијама - рекао је Пепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана