Принос грожђа преполовљен

Данијела Бајић
Принос грожђа преполовљен

БАЊАЛУКА - Берба грожђа у Српској само што није почела, а неуобичајене временске прилике од самог почетка сезоне, према процјенама виноградара, умањиће овогодишњи род и до 50 одсто, што би могло повећати цијену овог воћа, а самим тим и вина.

Многи виноградари истичу да не памте лошију годину јер оно рода што није уништило хладно и кишовито прољеће, недавно су десетковали град и олујни вјетар.  

Предсједник Удружења виноградара и винара РС Александар Бањац казао је за “Глас Српске” да ће због кишног прољећа са бербом почети касније, односно почетком септембра.

- Ова година за нас виноградаре је изузетно тешка јер је на самом почетку сезоне било много влаге, због чега се појавило пуно биљних болести, док је сјеверни дио Српске био на удару града - казао је Бањац.

Прецизних процјена о квалитету овог воћа још нема јер је до бербе остало 20-так дана, али су, каже, сигурни да ће приноси бити мањи и до 50 одсто.

- Приводи се крају кошење и ставља посљедња заштита против трулежи. Грожђе које је остало на лози, ако нас послужи вријеме и не буде падавина, до бербе би могло бити задовољавајућег квалитета – казао је Бањац, истичући да мало ко од виноградара у Српској није имао проблема.

Власник винарије “Јунгић” Жељко Јунгић каже да је недавни град преполовио овогодишњи род грожђа.

- Грожђе које смо успјели заштитити од болести, којих је било много због кише, до прије 15-так дана било је веома добро, међутим град га је уништио. Још се не може процијенити колика ће штета бити, али сигурно ће пола рода отпасти - рекао је Јунгић.

Берба у винограду “Јунгић” требало би да почне прве седмице у септембру и трајаће, зависно од сорти, до половине октобра.

- Због мањих приноса сигурно ће цијена грожђа, ако га уопште буде било за тржиште, бити виша у односу на прошлу годину, јер је слична ситуација и у окружењу - истакао је Јунгић и додао да је ова година једна од најгорих за виноградаре.

Према ријечима директорице требињског “Агрофина” Тамаре Драговић, у виноградима овог предузећа, које је највеће виногорје у Српској, очекују се око 10 до 15 одсто мањи приноси него прошле године.

- Доста добро смо сачували грожђе и обавили све неопходне заштите, али је било болести биљке због обилних падавина - казала је Драговићева и додала да је сада фаза шарања зрна и да је зато важно да наредни дани буду сунчани да би грожђе сазрело. 

Да ће овогодишња берба мало каснити због вегетације потврдио је и агроном Бранко Анђелић, који истиче да је почетак године био веома тежак.

- Било је натпросјечно више падавина у мају и јуну, када цвјета винова лоза, а то је најосјетљивија фаза. За девет година рада нисам видио већи притисак племењаче у овом периоду, као што је то ове сезоне, тако да смо претрпјели штету - објаснио је Анђелић.

“Вукоје”

Овогодишња берба почеће мало касније у односу на лани и у виноградима “Вукоје”, а власник Радован Вукоје очекује да ће ова сезона дати добар резултат јер су, како каже, вриједно и радили.

- Вријеме је било изазовно, међутим то нас није спријечило да направимо добре резултате у винограду. Не буде ли каквих промјена и временских непогода очекујемо добар и квалитетан род - казао је Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана