Прилив страних улагања 1,42 милијарде КМ

Глас Српске

СAРAЈЕВО - Комплетирани статистички подаци Централне банке БиХ показују да је у прошлој години забиљежен прилив директних страних улагања у износу од 1,42 милијарде КМ, што је послије рекордног износа из 2007. године до сада други највиши годишњи износ, јавила је Срна.

- Упркос почетку глобалне економске кризе, БиХ је у 2008. успјела да реализује релативно високе приливе страних инвестиција, који достижу 5,7 одсто бруто друштвеног производа - саопштено је из ЦБ БиХ.

Највећи прилив инвестиција је из Aустрије (21,3 одсто), Словеније (18,5 одсто), Русије (15,8 одсто), а затим слиједе Хрватска и Србија. У погледу дистрибуције по дјелатностима, у индустријске дјелатности је инвестирано 44 одсто, у финансијски сектор (углавном банке) 32 одсто, а трговину 11 одсто свих инвестиција у 2008. години.

У ЦБ БиХ оцјењују да је ова година карактеристична по значајнијем учешћу инвестиција у индустријске гране, за разлику од претходних када су доминирали финансијски сектор и област телекомуникација.

Као посљедица нових прилива, укупно стање директних инвестиција на крају прошле године је повећано на 10,28 милијарди КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана