Прилика за договор сарадње са Фијатом

Свијетлана Тадић
Прилика за договор сарадње са Фијатом

БAЊA ЛУКA - Предузећа из Републике Српске имаће прилику да на Првом међународном сајму произвођача аутокомпоненти југоисточне Европе, који се од данас до 21. маја одржава у Крагујевцу, представе своје производе и договоре сарадњу са компанијом "Фијат аутомобили Србија".

Рекао је ово "Гласу Српске" секретар више гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић. Он је казао да су интересовање за сарадњу са "Фијатом" исказале фирме "Чајавец ФСУ" из Лакташа, "ФУСОЛ" Невесиње, "Ковница" Билећа, Рафинерија уља Модрича, "Network" Дервента, "Panaflex" Бијељина и шамачки "Униглас".

- Наши произвођачи су већ представили своје производе, капацитете и могућности компанији "Фијат", на којој је да одлучи да ли ће успоставити сарадњу са овим предузећима или не - рекао је Ћорић.

Основни проблем домаћих произвођача, додаје, јесте недостатак сертификата ISO/TS 16949 који морају да имају сви испоручиоци аутодијелова.

- Привредна комора је на семинару "Сертификати ISO/TS 16949", који је организовала за домаће произвођаче, указала на око 40 захтјева које морају да испуне да би успоставили сарадњу са "Фијатом" - рекао је Ћорић и нагласио да се захтјеви углавном односе на техничке спецификације, одговорности за квалитет, те на знања потребна за пројектовање производа, планирање погона, објеката и опреме.

Додао је да искуства предузећа из Србије показују да је потребно око 12 мјесеци да би нека фирма постала "Фијатов" кооперант.

Из компаније "Network" из Дервенте, која ће учествовати на сајму у Крагујевцу, кажу да ће сарадњу са "Фијатом" покушати да договоре у четири производне дјелатности.

- Сарадњи се надамо у области производње каблова, машинске обраде метала, бризгања пластике, а понудићемо и могућност да заједно са "Фијатом" развијамо нове производе - рекао је технички директор "Network" Зоран Тошић.

Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је прошле седмице током посјете фабрици "Фијат аутомобили Србија" да је значајно то што ће предузећа и РС своје производе представити на сајму у Крагујевцу. Додао је да се нада да би успјешна сарадња РС и крагујевачке фабрике, послије испоруке "пунта", могла да буде настављена.

Излагачи

Организатор крагујевачког сајма је Регионална привредна комора Крагујевац и Центар изврсности аутоиндустрије западног Балкана, а планирано је да се од 19. до 21. маја представи око стотину излагача из региона. Учешће на сајму потврдили су и гиганти из аутоиндустрије "Yенерал моторс" и "Фолксваген".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана