Прикупљено више од двије милијарде КМ

Марина Чигоја
Прикупљено више од двије милијарде КМ

БAЊAЛУКA - На рачун јавних прихода Републике Српске у прошлој години укупно је уплаћено 2,055 милијарди КМ или 15 одсто више него у 2010. години, када је прикупљено 1,78 милијарди КМ.

У саопштењу Пореске управе РС наводи се да се у укупним јавним приходима прикупљеним у Српској на директне порезе односи 418,77 милиона КМ.

Највеће повећање наплаћених јавних прихода у 2011. у односу на 2010. годину остварено је по основу пореза на доходак и то за 75 одсто.

- По том основу наплаћено је 251,35 милиона КМ, док је по основу пореза на добит наплаћено више од 136 милиона КМ или 14 одсто више у односу на наплату у 2010. години - истиче се у саопштењу ПУРС-а.

Укупни наплаћени доприноси према фондовима у прошлој години износе 1,328 милиона КМ и повећани су за 13 одсто у односу на 2010. годину.

- Од овог износа на доприносе за здравствено осигурање односи се 525 милиона КМ, чиме је остварена већа наплата за 11 одсто у односу на наплату из 2010. године, а на доприносе за ПИО 708,8 милиона КМ, који су се повећали за 13 одсто - наводи се у саопштењу.

За Фонд дјечије заштите прикупљено је 54,7 милиона КМ или 16 одсто више него 2010. године, за Завод за запошљавање 36 милиона КМ или 50 одсто више, док је за Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом прикупљено четири милиона КМ, односно 54 одсто више него у 2010. години.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је промјена пореске политике прошле године у РС краткорочно имала позитивне ефекте, али да ће дугорочно гледано ово оставити далекосежне негативне посљедице по привреду, али и фондове.

- Без новог запошљавања нема реалног пуњења фондова. С обзиром на то да имамо пад броја запослених, то што смо фондове у прошлој години напунили, обиће нам се о главу у 2012, јер ће огроман број привредника морати да смањује број запослених - истакао је Павловић.

Осим тога, додаје он, може се очекивати и затварање, прије свега, малих трговинских и занатских радњи, а потом и свих оних који неће успјети да обезбиједе све оно што морају платити на зараде радника.

Запошљавање

Павловић каже да ће ова година бити још тежа и да је, посебно у тренутним условима, тешко очекивати ново запошљавање.

- Да би се дошло до новог запошљавања неопходно је стимулисати инвеститоре одређеним пореским олакшицама и субвенцијама за запошљавање, што код нас није случај - нагласио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана