Прикупљено 504 милиона КМ јавних прихода

Н. В.
Прикупљено 504 милиона КМ јавних прихода

БAЊAЛУКA - Управа за индиректно опорезивање БиХ у октобру ове године на јединствени рачун прикупила је 504 милиона марака, што је за седам одсто или 34 милиона КМ више у односу на исти мјесец прошле године.

Према ријечима портпарола УИО БиХ Ратка Ковачевића, ово је пети узастопни мјесец у којем је по основу ПДВ-а, акцизе, царине и путарине прикупљено више од пола милијарде КМ.

- Нето приходи распоређени корисницима послије извршених поврата ПДВ-а износили су 435 милиона КМ и за пет одсто су већи у односу на октобар 2010. године, а за 16 милиона марака су већи од планираних нето октобарских прихода - истакао је Ковачевић.

За десет мјесеци, додао је, укупно је прикупљено 4,845 милијарде КМ индиректних пореза, што је за 7,1 одсто више у односу на исти период прошле године, а пореским обвезницима је враћено 719 милиона КМ поврата ПДВ-а.

- Корисницима прихода са јединственог рачуна УИО БиХ у десет мјесеци ове године распоређено је 4,126 милијарде КМ индиректних пореза, што је за пет одсто више у односу на исти период прошле године - навео је Ковачевић.

Од прикупљених прихода, навео је, за финансирање институција БиХ дозначено је 569 милиона марака, ФБиХ 2,208 милијарди марака и 67 милиона путарине, Републици Српској 1,126 милијарду КМ и 44 милиона путарине, а дистрикту Брчко 123 милиона марака и 2,3 милиона путарине.

Смјене

Ковачевић је навео да је у посљедњих неколико мјесеци обављено више од стотину премјештаја и смјена у Сектору за царине и Сектору за порезе, покренуто 180 дисциплинских поступака, а до сада је изречено шест мјера престанка радног односа.

- Донесено је и неколико наредби о поступку царињења одређених роба, а појачане су и контроле поврата ПДВ-а. Све то утицало је на пораст прихода од индиректних пореза у протеклим мјесецима - истакао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана