Пријети губитак тржишта Хрватске

Марина Чигоја
Пријети губитак тржишта Хрватске

Бањалука - БиХ није припремљена за улазак Хрватске у ЕУ, због чега јој пријети губитак дијела или читавог тржишта ове земље за одређене производе, а домаће власти не чине готово ништа да би се то промијенило.

Речено је то јуче у Бањалуци на инфо-дану за привреднике на тему “Приступање Хрватске ЕУ - изазови и шансе за привреду БиХ”, који су организовали Привредна комора РС и Спољнотрговинска комора БиХ.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић истакао је да је БиХ готово изгубила прилику да испуни потребне услове до 1. јануара идуће године, када за извоз у Хрватску почињу важити услови ЕУ.

- Имамо многа отворена питања. Ту су, прије свега, гранични прелази за производе биљног и животињског поријекла којих за сада имамо само два - казао је Хасић и додао да БиХ није у потпуности ускладила законодавну регулативу, те да није припремила одговарајућу инфраструктуру која се, прије свега, односи на акредитације и пословање по принципима ЕУ.

Пројект менаyер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран је истакао да Хрватска интензивно лобира да се све бенефиције које су важиле у ЦЕФТA за њихове производе наставе примјењивати и након што она постане члан ЕУ.

- У том случају БиХ би такве бенефиције дала читавој ЕУ, што би било економско самоубиство. Не могу да замислим било ког представника БиХ који би тако нешто прихватио. До сада смо били дискриминисани у ЦЕФТA од стране Хрватске и апсолутно је неприхватљиво да сада сами себе дискриминишемо - нагласио је Гавран.

Руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредној комори РС Оливера Радић истакла је да РС са Хрватском у спољнотрговинској размјени остварује позитиван салдо, те да је укупна спољнотрговинска размјена РС са Хрватском у 2011. години износила 620 милиона, што чини 8,7 одсто укупне размјене.

- На хрватско тржиште, прије свега, извозимо нафту, струју и млијеко и млијечне производе, као и кондиторске производе, док увозимо такође струју, производе за прехрану животиња, медицинске производе - нагласила је Радићева.

Сенад Хромић из Спољнотрговинске коморе БиХ истакао је да је неопходно да се привреда БиХ што је могуће прије усклади са европским стандардима како би наставила несметан извоз својих производа у Хрватску која од 1. јула идуће године постаје пуноправна чланица ЕУ.

Директор предузећа “Мира” из Приједора Мирослав Турншек каже да ова фирма, чији је већински власник хрватски “Краш”, има добру сарадњу са фирмама из Хрватске.

Турншек је истакао да ће Хрватска уласком у ЕУ изгубити статус чланице ЦЕФТA, што би значило поскупљење њихових производа на извозним тржиштима.

- Због тога је могуће да се један дио производње “Краша” из Загреба пребаци у “Миру”. О томе се тренутно преговара, а то би значило и ново запошљавање - казао је Турншек.

Бијача

Гавран је истакао да најновији проблем са прелазом Бијача, који највјероватније неће бити завршен до 1. јула идуће године, јер Институт за грађевинарство Хрватске није у року доставио модификовану пројектну документацију за прелаз, изгледа као да Хрватска жели додатно да изолује БиХ.

- Осим што су нам дозвољена само два гранична прелаза за извоз одређених производа, одуговлачи се и њихово стављање у функцију и појављује пријетња да БиХ може извозити само преко Градишке - нагласио је Гавран.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана