Пријети блокада кредитних линија

Марина Чигоја
Пријети блокада кредитних линија

БAЊAЛУКA - Одлука о блокади кредитних линија према БиХ није донесена, али постоји опасност да се тако нешто деси, јер БиХ од 1. јануара не плаћа свој инострани дуг, рекао је премијер Републике Српске Aлександар Џомбић.

Џомбић је за Радио-телевизију РС рекао да су неки званичници у заједничким институцијама интервенисали код међународних финансијских институција да се не признаје отплата ино-дуга.

- То само показује да заједничке институције користе сваку прилику да коче развој и инфраструктурне пројекте Српске и остваривање кредитних линија о којима преговарамо са међународним финансијским институцијама - казао је Џомбић.

Медији су пренијели да је Европска банка за обнову и развој обуставила све кредите за БиХ и да је опструкцијом на нивоу БиХ доведен у питање кредит за обнову и развој РС.

"Глас Српске" је објавио да је због блокаде сервисирања спољног дуга БиХ Републици Српској блокирано 150 милиона евра кредита који јој је одобрила ЕБРД за изградњу дионице аутопута Бањалука - Добој.

Отплата транши спољног дуга блокирана је на основу одлуке Министарства финансија и трезора БиХ које тај процес условљава усвајањем буџета институција БиХ. Српска је послије блокаде Министарства финансија и трезора БиХ своје обавезе измирила директно путем Трезора РС.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић рекао је "Гласу Српске" да је недопустиво да се БиХ доводи у ову ситуацију и да не сервисира обавезе које је сама преузела.

- И поред тога што се кредити не враћају, обавезе БиХ се гомилају јер у уговорима постоје казнене клаузуле и ако се обавезе не испуњавају пенали су огромни. Недопустиво је да БиХ због политичких препуцавања не испуњава своје обавезе - нагласио је Хасић. Додао је да је ово још једна лоша порука из БиХ, прије свега према страним инвеститорима и агенцијама за кредитни рејтинг.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да најава заустављања даљих пласмана представља упозорење властима БиХ да се коначно уозбиље. Он је нагласио да је очигледно да политичари питање међународних обавеза остављају по страни, што ни у ком случају није добро.

Кредитни рејтинг

Заустављање кредитних линија за БиХ, према Павловићевим ријечима, значило би и даље срозавање ионако лошег кредитног рејтинга БиХ.

- Ово сигурно није добро за кредитни рејтинг БиХ који нам ионако није сјајан. Вјероватно ће свака сљедећа активност у погледу кредитирања бити отежана због позиције у којој се данас налазимо - истакао је Павловић.

Хасић је истакао да би ново снижавање кредитног рејтинга имало несагледиве посљедице за привреду БиХ, прије свега због цијене капитала која би била енормно висока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана