“Приједорчанка”: Лош квалитет воћа за прераду

Агенције
“Приједорчанка”: Лош квалитет воћа за прераду

Приједор - Приједорска фабрика за прераду воћа “Приједорчанка” почела је услужну прераду малине и вишње за компанију из Задра у Хрватској, преносе агенције.

Извршни директор “Приједорчанке” Љиљана Вукелић каже да је до сада у фабричке погоне стигло око 600 тона малине и вишње.

- До сада смо за нашег купца у Хрватској прерадили око 150 тона малине и више од 400 тона вишње. Планирали смо да прерадимо 1.200 тона вишње, али су временске непогоде у периоду сазријевања воћа, а потом и суша, учиниле своје. Нисмо задовољни квалитетом и величином плодова воћа које је завршило у преради - рекла је Вукелићева.

Она је додала да су у “Приједорчанки” планирали да ове године повећају производњу, те да у преради заврши око 15.000 тона различитог воћа, али да су ти планови постали нереални оног тренутка када се сазнало да је урод комплетног асортимана воћа подбацио.

- Због неповољних временских прилика у овој године и суше очекујуемо слабију понуду воћа за потребе индустријске производње и прераде и доста проблема са услужним откупом воћа и са индустријском прерадом - објаснила је Вукелићева.

На пословима прераде воћа у “Приједорчанки” ангажовано је 55 радника. Фабрика ће већину својих већ брендираних производа, попут воћних ракија, пласирати на инострано тржиште.

- У првих шест мјесеци ове године ми смо, и поред лоших услова привређивања, успјели да остваримо за милион марака већу реализацију него у истом прошлогодишњем периоду.Извозно смо оријентисана фирма, јер до 85 одсто производње пласирамо на ино-тржишта, попут Хрватске, Словеније, Црне Горе, Чешке, Словачке, Њемачке, али и Америке, гдје испоручујемо наш брендирани производ под називом “Газдина ракија” - рекла је Вукелићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана