Приједор на берзи скупља 5,5 милиона КМ

 Милијана Латиновић
Приједор на берзи скупља 5,5 милиона КМ

ПРИЈЕДОР - Емисијом обвезница на Бањалучкој берзи Приједор ће се задужити за 5,5 милиона марака, а тим новцем градска управа планира да изгради вртић и купи ново ватрогасно возило.

Према подацима објављеним на интернет страници Бањалучке берзе, Приједор први пут емитује 55.000 обвезница, номиналне вриједности 100 марака, а доспијеће емисије је десет година од дана регистрације.

Како је наведено у јавном позиву, каматна стопа износи пет одсто на годишњем нивоу.

- Почетак уписа и уплате обвезница је 20. децембар и трајаће 30 дана, а емисија се сматра успјешном уколико у наведеном периоду буде уписано и уплаћено минимално 60 одсто понуђених обвезница - наведено је у јавном позиву.

Појашњено је да ће се главница и припадајући дио камате исплаћивати у једнаким мјесечним ануитетима, односно њих 120.

- Емитент ће своје финансијске обавезе према власницима обвезница измиривати посредством платног агента - Централног регистра хартија од вриједности Бањалука, уплатом на рачун за посебну намјену тог регистра. Рок плаћања доспјелог ануитета од стране емитента на рачун за посебну намјену износи десет дана, а Централни регистар врши исплату са рачуна за посебну намјену на рачуне власника обвезница, који су евидентирани у бази података у року од три радна дана од дана уплате ануитета на рачун за посебну намјену - појашњено је у јавном позиву.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је за “Глас Српске” да се уназад десет година константно повећава број малишана који чекају на мјесто у вртићу.

- Имамо само један јавни вртић чији смјештајни капацитет није довољан, те је и ове године 250 дјеце остало без мјеста у обданишту. Како бисмо колико-толико помогли родитељима који су уписали дјецу у приватне вртиће, град је први пут ове године обезбиједио субвенције за то - испричао је Јавор.

Он је истакао да је урађен пројекат, чија је вриједност 3,14 милиона марака, за изградњу вртића капацитета за 220 малишана.

- Чим обезбиједимо новац, расписаћемо тендер и одмах по избору извођача радови ће почети. Рачунам да би за годину све требало да буде завршено. Осим тога, планирамо и да купимо ватрогасно возило за гашење пожара на вишим нивоима. Наиме, возило које наши ватрогасци имају тренутно није у функцији, а и да јесте, највише колико би могли јесте да гасе пожар на другом спрату - истакао је Јавор.

За овим видом задуживања до сада су посегле многе локалне заједнице у Српској како би на тај начин обезбиједиле новац за враћање дугова или реализацију разних инфраструктурних пројеката.

Обезбјеђење

У јавном позиву је наведено да је емитент с циљем обезбјеђења уредног плаћања обавеза по основу емитованих обвезница из прве емисије издао 120 мјеница и мјенично овлашћење који су предати Централном регистру. Емисија се врши без права прече куповине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана