Приједор добар за инвеститоре

Ведрана Кулага
Приједор добар за инвеститоре

Загреб - Град Приједор једина је локална заједница из Републике Српске која је на другом регионалном конгресу добила регионални сертификат са ознаком повољног пословног окружења за инвестиције на подручју југоисточне Европе.

Приједор се нашао међу осам локалних заједница у југоисточној Европи које су средиле процедуре, повећале транспарентност и олакшале пут за долазак домаћих и страних инвеститора. Сертификате су добили и Бјеловар, Иванец, Пирот, Рума, Сански Мост, те општине Струмица и Велес.

Градоначелник Приједора Марко Павић је, учествујући у раду конгреса који је одржан у сриједу у Загребу, истакао да је задовољан због успјешно реализованог пројекта, наглашавајући да је јасно да је за повољно пословно окружење потребно обезбиједити пуну политичку стабилност и сигурност, али и средити своје редове у администрацији.

Додао је да је добијањем "Међународног печата квалитета" награђен вишегодишњи труд и рад локалне администрације.

- Ово признање је значајно за наш град јер страни капитал не жели да иде у средине које су неповољне и нестабилне, а овим сертификатом је јасно речено потенцијалним инвеститорима да је Приједор стабилна и сигурна дестинација и да је скраћен пут за улагање - рекао је Павић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Игор Видовић је изјавио да ће Влада РС у идућем периоду наставити да подржава овакве пројекте јер је, како каже, регионализација општина веома важна.

-  У идућем периоду би требало да буде расписан јавни позив општинама у РС да се укључе у пројекат, а томе ће претходити конференција на којој ће се упознати са предностима сређивања стања и добијања цертификата - рекао је Видовић.

Додјелом сертификата завршена је пилот фаза пројекта "Сертификација општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи". Пројекат спроводе Национална алијанса за локални економски развој (NALED) из Србије, Економски факултет у Ријеци, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, Министарство развоја, предузетништва и занатства ФБиХ, Заједница јединица локалних самоуправа и Савез привредних комора Македоније.

Извршни директор NALED-а Виолета Јовановић рекла је да је једна од користи сертификата та што су општине и градови унаприједили своје капацитете, као и то што сада могу лакше да одговоре на захтјеве инвеститора.

У процес сертификације укључено је још десет општина, међу којима су Бањалука, Ријека и Инђија, а очекује се да ће до краја године испунити 12 критеријума и више од 80 поткритеријума за стицање сертификата о повољном пословном окружењу.

Реализацију пројекта финансијски је подржала њемачка влада путем GIZ Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга. Представник њемачке Организације за међународну сарадњу (GIZ) Зорица Билић рекла је да је пројекат  помогао општинама да кроз регионалну сарадњу унаприједе услуге на локалном нивоу.

Пројекат сертификације спроводи се у Србији од 2007. године, а печат квалитета до сада је добило 27 градова.

Панели

На регионалном конгресу о повољном пословном окружењу политички и пословни лидери из Хрватске, БиХ, Македоније и Србије окупили су се како би сагледали изазове и могућности локалног економског развоја и сарадње у области ЦЕФТА и шире, имајући у виду скорашње приступање Хрватске ЕУ. Одржана су два панела на којима је било ријечи о томе како подржати привредни развој у југоисточној Европи и привући улагања на локалном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана