Пријављују хиљаде, а компензују сићу

Данијела Бајић
Пријављују хиљаде, а компензују сићу

БАЊАЛУКА - Компаније и јавне институције, установе и локалне заједнице у Српској у посљедњој рунди мултилатералне компензације пребиле су више од 19 милиона марака обавеза и потраживања. Иако је то највећи укупни износ ове године, поједини учесници истичу да су успјели да компензују изузетно мали износ у односу на очекивања.

Према прелиминарним резултатима објављеним на интернет страници Бањалучке берзе, обавезе и потраживања у петој овогодишњој рунди “пребијања” дугова компензовало је 445 учесника, међу којима су и подручне привредне коморе, локалне заједнице, домови здравља и комунална предузећа.

Како је наведено, учесници најкасније до 15 часова сутра могу исправљати прелиминарне извјештаје. Поређења ради, на претходној компензацији било је 428 учесника који су “пребили” 18 милиона марака.

Међу бројним локалним заједницама које су учествовале у посљедњој мултилатералној компензацији је и општина Петрово. Према ријечима начелнице Одјељење за привреду и финансије у овој општини Мирјане Арсенић, овај пут пријавили су износ од 3.968 марака.

- Овај пут смо успјели да компензујемо свега 8,5 марака. Отприлике сваки пут пријављујемо сличан износ, али све мање успијемо да компензујемо, али разлоге не знам. Претпостављам да би један од разлога могле да буду и честе компензације, требало би их мало прориједити, јер сваки пут све лошије пролазимо - казала је Арсенићева.

Додала је да су прије неколико година успијевали да пребију и по 10.000 марака обавеза и потраживања, док све укупно за ову годину не могу ни 1.000 КМ.

Један од учесника био је и Дом за дјецу без родитељског старања “Рада Врањешевић” у Бањалуци. Директорица ове јавне установе Даријана Кецман казала је да су овај пут успјели да компензују веома мали износ.

- Пријавили смо око 259.000 марака, а према прелиминарном извјештају који нам је достављен компензовано је 313,56 марака. Да са нама компензују дуг пријавиле су се само двије локалне заједнице, односно два центра за социјални рад - истакла је Кецманова.

Директор и власник предузећа “ЗП комерц” из Бијељине Љубиша Росић казао је да ова компанија не пропушта ниједну мултилатералну компензацију, јер умногоме олакшава наплату потраживања и затварање дуговања.

- Посљедњи пут смо пријавили око 250.000 марака, а успјели смо да компензујемо 79.000 КМ. Углавном ни досадашњи компензовани износи нису прелазили 100.000 КМ - рекао је Росић.

Систем мултилатералне компензације заснован је на пријављивању обавеза и потраживања, а иако је то законска обавеза многи субјекти и даље избјегавају да пријаве обавезе, чиме су умањени и ефекти пребијања дугова. Од када је одржана прва компензација, тачније од 2015. године, укупно је компензовано више од милијарду марака обавеза и потраживања. Најбољи годишњи резултат постигнут је 2017. године, када су се привредници и јавни сектор растеретили за нешто више од 195 милиона марака.+

Посљедња шанса

Одлуком о спровођењу мултилатералне компензације и цесије за ову годину шеста мултилатерарна и посљедња овогодишња компензација планирана је 5. децембра. Унос обавеза почеће 4. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана