Прихваћено неколико социјалних приједлога

Марина Чигоја
Прихваћено неколико социјалних приједлога

БAЊAЛУКA - Значајан број приједлога социјалних партнера може и треба да буде дио Економске политике Републике Српске за 2011. годину, а једна од мјера која је већ увршћена у овај документ јесте повећање подстицаја за извоз са 15 на 20 милиона марака.

Рекао је ово јуче послије завршне расправе о овом документу са члановима Економско-социјалног савјета РС, који чине представници Владе, Савеза синдиката и Уније удружења послодавца РС у Бањалуци министар финансија РС Aлександар Џомбић и додао да ће до понедјељка Влада писмено обавијестити све који су учествовали у расправама о приједлозима које могу прихватити, а које не.

Он је истакао да се у Приједлогу буџета за 2011. годину није нашао дио који се односи на подршку текстилној и кожарској индустрији, која је до сада износила 50 марака по запосленом раднику, јер су та средства преусмјерена у извоз.

- Спремни смо да кроз политику доприноса и пореза направимо системско рјешење, нешто као што је радила ФБиХ, али још боље - додао је Џомбић.

Као замјена за овај подстицај разматра се могућност да се смањи основица за обрачун доприноса за текстил, кожу и обућу.

Џомбић је рекао да је буџетом Републике Српске за сљедећу годину планирано да се државним службеницима смањи плата за 15 одсто, високопозиционираним државним службеницима за десет одсто, док просвјетним радницима и радницима Министарства унутрашњих послова РС плата неће бити смањена.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић поновила је јуче да Синдикат неће одустати од повећања износа за повезивање радног стажа радника који су у стечају остали без посла са предвиђених 10,2 на 27 милиона марака.

- Такође, Влада не смије себи да дозволи да крене у измјене Закона о раду у идућој години, јер би то било погубно за раднике - рекла је Мишићева.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да цијени напоре Владе Српске да се постигне договор са свим социјалним партнерима, али да пословна заједница није задовољна новим захватањима из привреде, односно повећањем пореза и доприноса на плате.

- Плашимо се да би то могло резултирати отпуштањем радника или смањењем нето плата у привреди - казао је Ђурић.

Он је додао да привредници подржавају све мјере које су у вези са сузбијањем сиве економије.

- Очекујемо да Влада до понедјељка јасно каже шта од наших захтјева може прихватити, како бисмо се изјаснили о овом документу - рекао је Ђурић.

Предсједник Синдиката јавне управе РС Томислав Врховац рекао је да постоји мишљење да су плате радника јавне управе јако високе, што, према његовим ријечима, није тачно.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ истакао је да пензионери нису задовољни повећањем доприноса за пензијско-инвалидско осигурање од један одсто.

Сједница Економско-социјалног савјета биће настављена у понедјељак, до када би Влада требало да се одреди према захтјевима Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката, послије чега ће два социјална партнера одлучити хоће ли подржати Економску политику РС за 2011. годину или не.

Буџет

Aлександар Џомбић је рекао да ће се на посебној сједници Народне скупштине РС расправљати о буџету РС за идућу годину. Истакао је да је буџет РС за сљедећу годину планиран у износу од 1,6 милијарди марака, као и ове године, те да је са расходовне стране веома рестриктиван и да су у том погледу извршене максималне могуће уштеде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана