Приходи већи за 67 милиона КМ

Марина Чигоја
Приходи већи за 67 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ прикупила је на јединствени рачун у марту ове године укупно 470 милиона марака бруто прихода, што је за 17 одсто или 67 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је да су прикупљени приходи у овом мјесецу највећи од почетка рада УИО, а да су основни разлози за то мјере које је у протеклих мјесец са службеницима УИО предузео в.д. директора Миро Џакула. 

Ковачевић је рекао да је увођење реда и дисциплине, те поштовања законских прописа, спроведено и доношењем 50 рјешења о премјештајима службеника УИО.

- Међу њима се налази осам шефова царинских испостава и четири вође царинских реферата - казао је Ковачевић и додао да се у протеклом периоду много радило и на повећању царинске вриједности робе.

- У том контексту донесено је неколико врло важних одлука. Првенствено, роба која долази са Далеког истока, прије свега кинеска, може да се царини искључиво у четири регионална центра УИО и то у Бањалуци, Мостару, Сарајеву и Тузли. Осим тога, аутомобили који су могли да се царине у било којој царинској испостави у БиХ, од сада се могу царинити у испостави најближој мјесту пребивалишта лица које увози аутомобил или сједишту увозника - нагласио је Ковачевић.

Истакао је да су инспектори УИО почели и са контролама захтјева за поврат ПДВ-а који су у посљедњих неколико мјесеци значајно расли.

- Сматрамо да сви ти захтјеви нису оправдани, а сви за које утврди да нису остварили то право, тај новац ће вратити и биће санкционисани - казао је Ковачевић.

Говорећи о дугу ФБиХ према РС од 50 милиона марака по основу наплате ПДВ-а, Ковачевић је рекао да је формирана радна група која је то питање требало да ријеши, а да је УИО само извршилац одлука Управног одбора. Када је у питању конкурс за избор директора УИО, Ковачевић је рекао да је конкурс расписао Савјет министара БиХ који ће пријаве предати УО УИО.

У првом кварталу 2011. године корисницима прихода са јединственог рачуна УИО распоређено је 1,094 милијарде КМ индиректних пореза, у шта је укључено и 25 милиона КМ посебне путарине за изградњу аутопутева.

- За финансирање институција БиХ дозначено је 168 милиона КМ, РС 289 милиона КМ и девет милиона путарине, ФБиХ 580 милиона КМ и 13 милиона путарине, Брчко дистрикту 32 милиона КМ и пола милиона путарине. Ентитети и Брчко добили су по осам одсто прихода више него у првом кварталу прошле године - рекао је Ковачевић.

Aкција "Царина"

Ковачевић је рекао да је покренуто 16 дисциплинских поступака против службеника УИО који су били приведени на обавјештајне разговоре у недавној акцији "Царина".

- Нико од њих није задржан у притвору, а ако се утврди да су они заиста учествовали у одређеним незаконитим акцијама, а постоје индиције за то, биће санкционисани у складу са законом - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана