Приходи од туризма 140 милиона евра

Агенције
Приходи од туризма 140 милиона евра

Погорица - Црну Гору је за првих шест мјесеци ове године посјетило за 6,9 одсто више туриста него у истом периоду прошле године, а приходи од њихових посјета, према подацима Министарства одрживог развоја и туризма, за ову годину износе 140 милиона евра.

Црну Гору је од јануара до јуна посјетило 318.159 туриста, који су остварили 1.678.229 ноћења, односно седам одсто више у односу на исти период 2011. године.

Како је саопштено из ресорног министарства, у Црној Гори тренутно борави 127.150 туриста, што је за један одсто више у односу на исти период прошле године.

“У структури ноћења страних туриста, највише су заступљени гости из Русије 32,8 одсто, Србије 25, БиХ 7,3, Украјине 4,6, Косова 2,8, Пољске 2,5, Њемачке 2,3, Велике Британије 1,8 и Бјелорусије 1,5”, навоси се у саопштењу.

У односу на 2011. годину евидентиран је већи број туриста и из Аустије, Белгије, Хрватске, Чешке, Мађарске, Македоније, Румуније, Словеније, Швајцарске, Шведске, Турске, Израела, САД-а и Новог Зеланда.

“Карактеристике текуће сезоне су добра посјећеност наших националних паркова, али и боља наплата боравишне таксе. На будванској ривијери, гдје имамо највише смјештајних објеката, до краја јула наплаћено је око 640.000 евра боравишне таксе, што је 24 одсто више у односу на претходне године”, стоји у саопштењу.

И попуњеност хотела је знатно боља него претходне године, као и букинг, па из ресорног министарства са оптимизмом очекују и добру постсезону те предвиђају да ће трајати до почетка новембра.

Из Министарства истичу да је Си-Ен-Ен-ова презентација о резултатима истраживања црногорске туристичке кампање, на тој глобалној телевизијској мрежи, које је спроведено у Великој Британији, Њемачкој и Италији, од 20. до 30. марта 2012. године, показала је да је повећано интересовање за туристичке дестинације у Црној Гори за 40 одсто.

Према тим истраживањима информисаност и свјесност о Црној Гори као туристичкој дестинацији повећала се за 180 одсто, док је кампања допринијела и порасту интересовања за земљу као солидну дестинацију за инвестиције и развијање пословања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана