Приходи од оглашавања опашће 20 одсто

Глас Српске
Приходи од оглашавања опашће 20 одсто

БЕОГРAД - Приходи штампаних медија од оглашавања могли би ове године да буду мањи 20 одсто, што може условити и пад тиража за десет одсто, а посебно ће бити погођене оне штампарије које се финансирају искључиво продајом огласа, показало је истраживање компаније "Дилојт", јавио је Танјуг.

Економска криза највише ће погодити новинске издаваче у развијеним земљама, па се очекује да одређена издања ускоро буду пребачена у електронску форму и доступна искључиво путем Интернета.

Криза би могла допринијети порасту телевизијског оглашавања, предвиђају аналитичари и додају да се очекује да ће просјечни гледалац у 2009. години пред телевизором провести 30 минута недјељно више него претходне године.

Приходи од оглашавања на мобилним телефонима до сада су износили свега 0,4 одсто укупних глобалних прихода од оглашавања, а маркетиншке кампање су тај начин оглашавања третирале као експеримент. "Дилојт" је навео да би удио оглашавања на мобилним телефонима, због новонасталих околности, могао да се удвостручи.

Према подацима те компаније, криза ће се одразити и на трошкове израда Интернет страна, па би трошкови израде специјализованих сајтова, попут Ју Тјуба, који имају много садржаја, а мало оглашавача, могли да се попну на више од 100 милиона долара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана