Приходи од царина у БиХ преполовљени

Марина Чигоја
Приходи од царина у БиХ преполовљени

БAЊA ЛУКA - Наплаћени приходи од царина у БиХ за девет мјесеци ове године износе 259 милиона марака, што је за 48 одсто мање у односу на исти период лани, када је по основу царина прикупљен 501 милион марака.

Рекао је то "Гласу Српске" портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) Ратко Ковачевић. Он је истакао да је основни разлог мање прикупљених прихода по основу царина у овој години примјена Привременог споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском унијом.

-  Према том споразуму за више од 90 одсто производа са поријеклом из земаља Европске уније у потпуности је укинута царина од почетка 2009. године - подсјетио је Ковачевић.

Додао је да је мањак прихода од царина дјелимично надокнађен порастом прихода од акциза, нарочито послије ступања на снагу и почетка примјене новог Закона о акцизама који је на снази од 1. јула 2009. године.

- Примјеном Закона о акцизама за девет мјесеци 2009. године наплаћено је 918 милиона марака, што је за 75 милиона марака више него у истом периоду прошле године када је по основу акциза и путарине наплаћено 843 милиона марака - казао је Ковачевић.

С друге стране, предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС "SWOT" Стево Пуцар сматра да је основни разлог смањења прихода на рачуну УИО БиХ укупни пад спољнотрговинске размјене.

- Мислим да је томе највише допринио пад спољнотрговинске размјене. Затим, утицај је свакако имало и укидање царина према ЕУ и логично је да се уведеним акцизама настоје компензовати смањени јавни приходи - казао је Пуцар.

По основу Закона о акцизама наплаћују се посебни порези или акцизе на дуванске прерађевине, алкохол и алкохолна пића, безалкохолна пића, пиво, вино, кафу, те нафту и нафтне деривате. Уз ово наплаћује се и посебна такса или путарина на нафтне деривате.

Спољнотрговинска размјена

У првих шест ове године мјесеци Република Српска биљежи пад извоза за 16,8 одсто, док је истовремено смањен и увоз за 14 одсто. Пад укупне спољнотрговинске размјене РС у првих шест мјесеци ове године износи 14,9 одсто. Истовремено, на нивоу БиХ овај пад је још оштрији и износи 24,9 одсто. Пад вриједности увоза у РС, у првих шест мјесеци ове у односу на исти период прошле године  износи 14 одсто, односно на нивоу БиХ, 25,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана