Приходи мањи за око 15 одсто

Глас Српске
Приходи мањи за око 15 одсто

БAЊA ЛУКA - Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић изјавио је да су укупни приходи ове године мањи за око 15 одсто у односу на прошлу годину, а да се највећи дио смањења односи на индиректне порезе, јавила је Срна.

- Највећи недостатак прихода је од индиректних пореза. Што се тиче директних, у првих седам мјесеци биљежимо повећање за 80.000.000 конвертибилних марака, у односу на исти период прошле године. То је, када саберемо и доприносе и директне порезе којим управља РС, с тим што су порези нешто смањени у корист доприноса, зато што смо законским рјешењем смањили порезе на плате са десет на осам одсто, а у корист Фонда здравства и Фонда пензијско-инвалидског осигурања - објаснио је Џомбић.

Он је рекао да Министарство финансија Републике Српске свакодневно прати приходе, истакавши да се они извршавају у складу са ребалансом урађеним средином године.

- Имајући у виду тренутно стање, мислимо да не би требало бити никаквих проблема до краја године са извршењем прихода у складу са ребалансом буџета - оцијенио је Џомбић.

Према његовим ријечима, врло постепено се троши новац, а води се рачуна о свакој марки коју је Република Српска добила на основу стенд-бај аранжмана од Међународног монетарног фонда.

- Пратимо и приходе и расходе и правимо значајне уштеде на расходовној страни. Покушавамо да направимо веће уштеде него што је то ребалансом планирано - рекао је Џомбић.

Нема расипања

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић је нагласио да су нетачне приче да се новац са посебних рачуна расипа на све стране.

- То је само прича која није истинита - закључио је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана