Приход од вишка струје 64,7 милиона

Марина Чигоја
Приход од вишка струје 64,7 милиона

Бањалука - "Електропривреда РС" продала је у прошлој години комерцијалним купцима 711.309 мегават-часова струје, при чему је остварила приход од 64,7 милиона марака, истакли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

У Министарству су истакли да је лани продато мање електричне енергије од планиране количине билансних вишкова предвиђених Ребалансом електроенергетског биланса за 2012. годину.

- Основни разлози неостварења пуног плана продаје билансних вишкова у 2012. години су смањење обима производње у хидроелектранама због лоших хидролошких прилика у првој половини године, ниска кота акумулације "Билећа" на почетку 2012. године, нерасположивост агрегата Г2 у ХЕ Дубровник, непостизање задовољавајућих цијена за електричну енергију на тржишту и прекиди испоруке, прије свега, због нерасположивости једне или више производних јединица снаге кумулативно веће од 200 мегавата - нагласили су у Министарству.

Истакли су да је продаја билансних вишкова електричне енергије спроведена у складу са одлукама Владе РС, те у складу са Правилником МХ ЕРС о продаји и набавци односно куповини струје на седмичном, мјесечном и годишњем нивоу.

- У 2012. години спроведено је 18 поступака продаје вишкова струје и то три поступка продаје путем међународног јавног огласа односно тендера, 14 поступака путем преговарачког метода без објављивања јавног огласа и један поступак продаје путем одазивања на захтјеве трговаца или квалификованих купаца - казали су у Министарству индустрије.

Влада РС је на сједници у четвртак прихватила Извјештај "Електропривреде РС" о продаји вишкова електричне енергије у прошлој години.

Производња

У "Електропривреди РС" раније су рекли да је почетак ове године оптимистичан и да указује да ће бити испуњен план производње од 5.442 гигават-часа електричне енергије, што је 5,5 одсто више од планираног ребаланса за 2012. годину.

- Од укупног плана, 1.357 гигават-часова планирано је за извоз, односно то је билансни вишак - казали су у "Електропривреди".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана