Приход од продаје вишка струје 77,8 милиона евра

Марина Чигоја
Приход од продаје вишка струје 77,8 милиона евра

БAЊAЛУКA - Од продаје билансних вишкова електричне енергије у прошлој години "Електропривреда РС" остварила је приход од 77,8 милиона евра.

Ово се наводи у Извјештају о продаји билансних вишкова електричне енергије за 2010. годину који је Влада РС усвојила на посљедњој сједници.

- Укупна количина билансних вишкова струје испоручена купцима у 2010. години износила је 2,2 милиона мегават-часова - наводи се у извјештају.

Додаје се да је у овом периоду продато 112,26 одсто електричне енергије више од планираних количина предвиђених Електроенергетским билансом за 2010. годину.

- Основни разлог овако великог пребачаја плана продаје је највећа остварена годишња производња електрана "Електропривреде РС" од 6.174 гигават-часа електричне енергије. Рекордна производња је резултат изразито великих прилива у акумулације хидроелектрана у највећем дијелу године и добре погонске спремности свих електрана - наводи се у извјештају.

Додаје се да је, осим овог, до повећања билансних вишкова дошло и због одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка којом је напајање струјом Брчко дистрикта додијељено и "Електропривреди БиХ".

- Знатна количина електричне енергије планирана за снабдијевање дистрикта постала је билансни вишак РС и као таква продата је на тржишту. Електроенергетским билансом за 2010. годину планирано је снабдијевање Брчко дистрикта током цијеле године - истиче се у извјештају.

Електроенергетским билансом за 2011. годину планиран је билансни вишак електричне енергије у износу од 1.293 гигават-часа уз задовољење свих потреба за уредним снабдијевањем потрошача електричном енергијом, покривање преносних губитака, испоруку електричне енергије ЕП БиХ по основу дијела власништва над ДХЕ "Богатићи" и планирану испоруку за Брчко дистрикт, наводи се у Електроенергетском билансу за 2011. годину који се налази на дневном реду Народне скупштине РС.

Производња

Електроенергетским билансом за 2011. годину планирано је да се у Републици Српској произведе укупно 5.393,26 гигават-часова електричне енергије.

- План производње електричне енергије у 2011. години мањи је за 12,65 одсто у односу на остварену производњу у 2010. години, с обзиром на то да је прошлогодишња највећа до сада, а за 5,85 одсто је већа у односу на производњу планирану Билансом за 2010. годину - наводи се у билансу за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана