Приход од фискализације 200 милиона КМ годишње

Жељка Добрић
Приход од фискализације 200 милиона КМ годишње

БAЊA ЛУКA - Како би била у могућности да умањи губитак од дијела индиректних пореза који су укинути почетком године, Влада Републике Српске је у посљедње двије године ушла у неколико реформи, рекли су у Министарству финансија Републике Српске.

Од почетка 2009. године у потпуности су укинуте царине за више од 90 одсто производа, односно 11.000 артикала који се из Европске уније увозе у БиХ, што ће довести до мањка прихода у буyету РС.

Међутим, само од увођења фискалних каса у Републици Српској ће порасти приходи од пореза за око 200 милиона марака на годишњем нивоу, односно за око 20 одсто.

- Очекујемо пораст прихода и у области игара на срећу у износу од 20 милиона марака за 2009. годину, захваљујући примјени нових рјешења прилагођених модерном концепту који се примјењује у нашем окружењу и у земљама Европске уније, а која се односе на опорезивање приређивача и добитака од игара на срећу - рекли су у Министарству финансија.

Новац који ће Српска губити у наредном периоду, биће компензован захваљујући реформи директних пореза, односно пореза на добит и пореза на доходак, те реформама које се односе на Закон о порезу на непокретности, затим Закон о фискалним касама и Закон о играма на срећу.

Приходи у 2010. години

У наредној години Српска очекује повећање прихода и од примјене Закона о порезу на непокретности.

- Оправдање налазимо у правичности опорезивања богатства и увођење тржишне вриједности непокретности као основице за опорезивање - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана