Приход 744 најбоље компаније у 2020. години 27,8 милијарди КМ

Срна
Foto: СРНА

САРАЈЕВО - Укупан прошлогодишњи приход 744 фирме у БиХ, које су рангиране у 100 највећих компанија у три категорије, износио је 27,8 милијарди КМ, изјавила је директор пројекта "100 највећих у БиХ" Алена Ахметспахић Фочо.

На представљању овог пројеката у Сарајеву, Фочо је навела да су ове фирме прошле године оствариле добит у укупној вриједности од око 1,9 милијарди КМ, а да је њих извоз износио око 5,5 милијарди КМ, што је више од 50 одсто укупног прошлогодишњег извоза БиХ.

Она је навела да је прошле године 34.956 компанија предало завршне рачуне, а 744 или 2,13 одсто су рангиране у 100 највећих фирми по извозу, добити и приходу. Ове фирме запошљавају 126.000 радника.

Фочо је рекла да се пројект "100 највећих у БиХ" ове године реализује 34. пут, али да већ неколико година има регионални карактер, с обзиром да се реализује и на тржишту Србије и Црне Горе.

Она је истакла да ће овогодишње рангирање компанија показати ко се најуспјешније изборио са изазовима пандемије вируса корона, које фирме су запослиле раднике, инвестирале, пронашле нова тржишта.

"На листу 100 највећих коју ћемо објавити у специјалној принтаној публикацији у септембру биће рангиране фирме по извозу, добити и приходу, али рангираћемо и компаније у својим дјелатностима и индустријама, што значи да ће то бити један свеоубухватан приказ пословања привреде у прошлој години", истакла је Фочо.

Замјеник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Нихад Бајрамовић рекао је да је ових 744 компанија које су ушле у 100 највећих окосница развоја БиХ, али и њеног извоза.

Он је истакао да овим компанијама треба помоћи у наредном периоду, као и дати им могућност да се више промовишу и повезују са другим фирмама у БиХ и шире, на чему ће Комора наставити да ради, а све с циљем њихове конкурентности на свјетском тржишту, те већом покривеношћу увоза извозом у земљи.

Менаџер сектора за маркетинг и комуникације у бањалучкој копанији "Еуро експрес" Сања Василић рекла је да је овај пројект значајан за привреду БиХ и шире, као и да представља прилику да фирма искаже подршку домаћој привреди и привредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана