Презасићено тржиште смањило увоз из Турске

Данијела Бајић
Презасићено тржиште смањило увоз из Турске

БАЊАЛУКА - Увоз робе из Турске у БиХ у протеклих седам мјесеци пао је за око 40,7 милиона марака у односу на исти период лани, а главни разлог је, сматрају привредници и економисти, презасићено тржиште и ослабљена куповна моћ становништва.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја јула ове године на домаће тржиште из Турске је стигло 172 милиона килограма разних производа и репроматеријала у вриједности од 795,6 милиона КМ. У истом периоду лани у БиХ је стигло 207,3 милиона килограма разне робе, вриједне више од 836,3 милиона КМ.

- Из БиХ на турско тржиште током седам мјесеци ове године послато је 72,2 милиона килограма робе у вриједности од 173,5 милиона марака. На турско тржиште БиХ је лани у истом периоду пласирала 112,5 милиона килограма робе у вриједности од 187,7 милиона КМ - казали су у УИО БиХ.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за “Глас Српске” да су, када су у питању привредна кретања и производња у првом полугодишту, сви показатељи негативни.

- Турска је међу топ десет земаља кад је у питању наша спољнотрговинска размјена. Нажалост, покривеност увоза извозом и даље је мала. Прогнозе за наредни период у привреди су, ако је судити на основу дешавања у свијету, суморне. Посљедње мјесеце ове године можемо са забринутошћу очекивати - казао је Ћорић.

Додао је да је Турска јака у области бијеле технике, текстилне и металне индустрије и доста агресивно наступа у промоцији своје привреде, а томе у прилог говори и чињеница да ова земља за сајмове које организује нуди бесплатан смјештај, трансфер од хотела до сајма и улазнице привредницима из других земаља.

- Она на тај начин жели да привуче потенцијалне купце својих производа - рекао је Ћорић.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој, а уједно и власник и директор дервентске Фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић истакао је да је посљедњих мјесеци дошло до поремећаја на свјетском тржишту када је у питању, између осталог, набавка репроматеријала за производњу.

- Тржиште је једноставно презасићено, то је један од разлога мање робне размјене. Велику улогу одиграла је и прошла зима, јер је продато веома мало обуће. Складишта су пуна ципела - казао је Пазуревић.

Према његовим ријечима, значајан утицај имају и цијене транспорта из Азије према Европи због сукоба у Украјини.

- Цијена по контејнеру је са 2.000 отишла на 20.000 евра. Увоз је због цијена транспорта готово стао - казао је Пазуревић и додао да су неке фирме кренуле са отказивањем уговора у овој бранши.

Економиста Зоран Павловић истакао је да је куповна моћ становништва смањена због инфлације и то се одразило на потражњу робе.

- Ситуација је таква да ће се већина грађана данас због свог ограниченог буџета одлучити да поправи стару веш-машину умјесто да купи нову - казао је Павловић.

Селидба

Радован Пазуревић каже да Европа више није мјесто гдје се обућа може јефтино производити.

- Поново се неке компаније пребацују на азијско тржиште. Очекујемо да ће тај тренд бити настављен и догодине, што ће изазвати додатне проблеме кад је у питању склапање нових уговора, јер постајемо прилично несигурни и скупи - казао је Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана