Превозницима лакше царињење

Тања Милаковић
Превозницима лакше царињење

БAЊA ЛУКA - Спољнотрговинска комора БиХ требало би почетком јануара 2010. године да почне са издавањем царинских документа, познатих као TIR карнет, којим се превозницима у БиХ поједностављују царинске формалности у међународном превозу робе.

Директор Сектора за саобраћај и везе у Спољнотрговинској комори БиХ Зијад Синановић каже да је систем, који регулише међународни робни путни транспорт (TIR), направљен са циљем да се олакша међународно кретање робе под царинским печатом.

- Погодност TIR карнета је то што се роба преко међународних граница креће са минималним ометањима и застојима, те мањим кашњењем и трошковима транспорта. Када превозник има TIR карнет, роба се печати на полазној царинарници, а у карнет се уноси шифра печата. На доласку на било коју царинску испоставу, цариник само прегледа да ли је дошло до оштећења тог печата и возило може да иде даље - објаснио је Синановић.

Он је рекао да CEMT дозвола није услов за добијање TIR карнета.

Генерални секретар Удружења "Међународни транспорт" Велибор Пеулић каже да ће добијање TIR карнета превозницима у БиХ посебно добро доћи када буду возили робу у Русију и Турску.

- Када роба из БиХ крене под TIR карнетом неће бити задржавана све до крајње дестинације. То значи да је земља царинског надзора, земља у којој се роба истовара - рекао је Пеулић.

Он каже да је БиХ посљедња земља у Европи која је добила овакву дозволу, а превозници који се кандидују да добију TIR карнет морају да задовоље услове прописане тим системом, а то значи да добију сертификат од Управе за индиректно опорезивање БиХ, да задовољавају стандарде за добијање TIR табле, односно царинског ужета да роба не може да испада током транспорта.

Са аспекта транспортне индустрије, оцијенио је Пеулић, коначно ће доћи до олакшавања транзитних операција.

- Превозници ће уштедјети на времену и новцу, јер се сада за превоз робе у Турску мора положити "живи новац" на улазу у ту државу, као гарант да ће роба бити одвезена тамо гдје треба. Са TIR карнетом то неће бити потребно - нагласио је Пеулић.

У РС и ФБиХ у међународном транспорту, каже Пеулић, учествује око 400 компанија, односно 1.700 возила.

AТA карнет

У Удружењу "Међународни транспорт" кажу да очекују да ће превозници у БиХ убрзо добити и AТA карнет.

- То је дозвола која омогућава привремени увоз пошиљака. Сада се још увијек полуилегално увозе машине које су нам потребне, на примјер за пробијање тунела. AТA карнет ће омогућити да се увезе машина, обави потребан посао и да се она врати одакле је стигла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана