Превозницима из Српске усијани телефони због прекида жељезничког саобраћаја у ФБиХ

Анита Јанковић Речевић
Превозницима из Српске усијани телефони због прекида жељезничког саобраћаја у ФБиХ

БАЊАЛУКА - Превозницима у Српској ових дана усијани су телефони, јер због прекида жељезничког саобраћаја кроз поплављено подручје у ФБиХ привредници траже алтернативу како би превезли робу из Сплита и Луке Плоче.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић, додајући да за превознике ово значи да имају пуне руке посла.

- Зову нас да се укључимо у транспорт робе из Сплита и Плоча, а која је до сада увијек превожена жељезницом. Углавном је ријеч о ринфузној роби - рекао је Грбић.

Он вјерује да ће превозници успјети одговорити на ове захтјеве.

- Тренутно радим неки посао који би требало да завршим кроз неколико дана и вјероватно ћу се и сам укључити у превоз те робе, јер транспорт жељезницом са тих дестинација сигурно неће кренути још мјесецима - истакао је Грбић.

Подсјећа да превоз неће ни изблиза бити брз као жељезницом, која је вукла и до 50 вагона дневно.

- Привредници који зависе од те робе трпе велике губитке, док са друге стране за нас ово значи пуне руке посла - казао је Грбић. 

Власник превозничке фирме “Актрос” из Прњавора Жаре Брковић истиче за “Глас” да се камионима из његовог возног парка углавном транспортују прехрамбени производи те да нема приколице за превоз габаритне робе. 

- Нисам у прилици да одговорим таквим захтјевима због чега и не очекујем већи обим посла - рекао је Брковић за “Глас”.

Поплаве и клизишта у Јабланици и околним општинама прекинуле су жилу куцавицу логистичких праваца у ФБиХ, с обзиром да спаја привреду са Европом и свијетом преко Луке Плоче.

Бројне компаније у том ентитету суочавају се са проблемима транспорта усљед чега трпе огромну штету. 

Дневни губитак од око 55.000 КМ због прекида жељезничког саобраћаја на дионици Коњиц - Јабланица биљежи и предузеће “Жељезнице Републике Српске”, а према ријечима привредника, друга предузећа у Српској за сада немају проблема. 

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже да економске посљедице, због блокаде саобраћаја, за сада нису изражене у Републици Српској.

- Ми немамо много фирми које су биле оријентисане према Луци Плоче. Највећи дио наших компанија које користе прекоморски саобраћај окренуте су према лукама у Ријеци и Бару, путем којих стиже највише сировине, а користимо их и за извоз. Тако да нам се за сада привредници нису жалили на проблеме и проузроковану штету. Можда има појединачних случајева, али то није алармантно нити може угрозити одређене трендове, тражњу, извоз и слично - рекао је Рачић. 

То је потврдио и предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић, истичући да нема информације које то компаније из Српске користи услуге Луке Плоче. 

Директор теслићке “Дестилације” Зоран Шкребић каже да роба која излази из њихових погона не подноси далеки транспорт те да на њих не утиче блокада саобраћаја у ФБиХ.   

- Све сировине које користимо су из Републике Српске, а наше производе извозимо до удаљености која не премашује 1.000 километара управо због трошкова транспорта - казао је Шкребић.

АПЕЛ

Спољнотрговинска комора БиХ апеловала је на доносиоце одлука у земљи да помоћ угроженим од поплава знатним дијелом буде усмјерена ка компанијама које су обуставиле производњу и враћању радних мјеста, како би њихова роба поново била на тржишту. Истакли су да прекид жељезничког саобраћаја узрокује велику економску штету бројим компанијама, међу којима су и жељезничка предузећа у оба ентитета. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана