Превелики захтјеви институција БиХ

Марина Чигоја
Превелики захтјеви институција БиХ

БAЊAЛУКA - Заједничке институције БиХ имају превелике захтјеве када је ријеч о издвајању средстава са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО) за овогодишњи буџет БиХ и због тога у сриједу на сједници Фискалног савјета није постигнут договор, рекао је предсједник Владе РС Aлександар Џомбић.

- Првобитни захтјев од 920 милиона КМ смањен је на 800 милиона КМ, што је више од 110 милиона КМ у односу на претходни буџет када је издвајање са јединственог рачуна износило 689 милиона КМ - рекао је Џомбић.

Он је додао да је један од приједлога био и да се једна од будућих транши Међународног монетарног фонда усмјери за буџет заједничких институција.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је "Гласу Српске" да буџет заједничких институција нема никакве обавезе према најугроженијим категоријама друштва, а то су породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и незапослени.

- Сви они падају на терет ентитета, а од 300 милиона процијењеног раста прихода, заједничке институције траже више од 210 милиона - истакао је Тегелтија.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да је буџет заједничких институција БиХ изразито потрошачки и да је буџет који има најмању контролу.

- Свједоци смо колика је борба око ентитетских буџета и колико Међународни монетарни фонд инсистира на рестрикцијама. A овдје имамо ситуацију да се инсистира на повећању буџета БиХ, који не финансира најважније функције друштва. Тамо нема ни пензионера, ни бораца, ни образовања, ни социјалног сектора и буџет БиХ у великој мјери служи за запошљавање. Буџет БиХ би се требао смањити или задржати на постојећем нивоу док се не докаже ефикасност рада заједничких институција - казао је Јакшић и додао да је типичан примјер ненамјенског трошења новца Министарство иностраних послова БиХ. 

Представници Међународног монетарног фонда (ММФ) апеловали су јуче на власти БиХ да што прије усвоје буџет за 2011. годину. Министар финансија БиХ Драган Вранкић и шеф Мисије ММФ-а Костас Кристоу усагласили су се да је од изузетне важности брзо усвајање буџета институција БиХ за 2011. годину.

Делегацију ММФ-а јуче је примио и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић који је делегацију ММФ-а информисао да је на сједници Фискалног савјета БиХ постигнут помак у приближавању ставова.

Буџет РС

Говорећи о захтјеву предсједника СДA Сулејмана Тихића Уставном суду БиХ за оцјену уставности доношења буџета РС за 2011. годину, Aлександар Џомбић је рекао да ће он бити одбачен, јер је апсолутно неоснован.

- Буџет је усвојен у складу са Уставом РС. Нисмо прекршили ниједан закон, као ни договор на нивоу БиХ, те је буџет на истом нивоу као и прошле године и није повећаван ниво јавне потрошње. Такође, у истом оквиру као и прошле године, повећали смо унутрашњи дуг скоро 90 милиона КМ - рекао је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана