ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНИХ 50 ЕУРA и тргујте цијеном нафте на берзи

Агенције
ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНИХ 50 ЕУРA и тргујте цијеном нафте на берзи

Од јула 2015. године, цијена нафте је, уз неколико мањих пробоја кратког даха, константно испод 50 долара по барелу.

FXLider свим читаоцима Гласа Српске, даје бесплатних 50€ за трговање цијеном нафте на свјетској берзи, јединој берзи на којој можете зарадити и када цијене расту али и када цијене падају.

Бесплатних 50€ за трговањеможете преузети овдје.

Први разлог пада цијене нафте: Производња из уљаних шкриљаца

Општи је концензус да је цијена нафте у посљедње двије и по године добрим дијелом опала због увећања  производње нафте из нафтних шкриљаца. Иако је распрострањено виђење да производња из нафтних шкриљаца у САД може бити профитабилна и по веома ниским цијенама нафте, статистика говори другачије.

Једна од компанија упућена у збивања на тржишту нафте је објавила да је, у периоду од јула 2015. до фебруара 2016. године - кад је цијена нафте највише опала, активност на бушотинама умањена за 28% што протуријечи поменутом гледишту. Поврх тога, од почетка силазног тренда цијене нафте, у јулу 2014. године па до данас, активност је опала за читавих 72%. Јасно је да ниска цијена нафте не погодује развоју и расту нафтне индустрије.

Бесплатних 50€ за трговањецијеном нафте можете преузети овдје.

Други разлог пада цијене нафте: Саудијска Арабија

Као највећи извозник нафте чији буџет се пуни од продаје нафте, Саудијска Арабија је, према некима, имала великог удјела у обарању цијене настојећи да увећа свој удио на тржишту. Неки процјењују да резерве ове државе износе око 200 милијарди барела. То јој је омогућило да свакодневно преплављује тржиште све већим и већим испорукама са циљем маргинализације других држава-произвођача. Повратни ефекат овога је пад цијене нафте и посљедична непрофитабилност сектора производње и прераде овог енергента.

Венецуела, као највећи произвођач у Јужној Америци, је на рубу банкрота а становништво се бори са несташицама и хиперинфлацијом.

Иран је дуго био по страни због вишегодишњих санкција наментнутих поводом спора око нуклеарног програма. Поново је ушао на тржиште нафте јануара ове године са амбицијама да поврати изгубљену позицију и увећа производњу. Регионални ривалитет ове двије силе, уз борбу за удио на тржишту нафте, мотивисали су саудијску државу, која полако губи неприкосновену позицију унутар OPEC-а, да лобира за смањење производње нафте на глобалном нивоу.

Бесплатних 50€ за трговање цијеном нафте можете преузети овдје.

Реакција цијене нафте након септембарског састанка ОПЕЦ-а

На састанку држава чланица ОПЕЦ-а у Алжиру, у септембру ове године, постигнут је договор да се смањи производња. Саудијска Арабија се обавезала да производњу снизи за 300.000 барела дневно. Недуго послије тога, Русија као највећи произвођач-извозник изван ОПЕЦ-а, обавезала се на сличан потез.

Још један догађај је заказан за 30. новембар у Бечу на коме ће учествовати државе-чланице ОПЕЦ-а и Русија.

Као резултат ових договора, цијена нафте је премашила психолошку границу од 50 долара достигавши једногодишњи максимум биљежећи тако раст од око 90% од почетка фебруара ове године.

Бесплатних 50€ за трговање цијеном нафте можете преузети овдје.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970. Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана