Пресушују послови за грађевински сектор

Марина Чигоја
Пресушују послови за грађевински сектор

Бањалука - Грађевински сектор у Републици Српској не престаје да тоне, а вриједност извршених радова за пет мјесеци ове године мања је за чак 18 одсто у односу на исти период прошле године.

Грађевински сектор у РС је у паду од почетка свјетске економске кризе, а аналитичари истичу да ће се тај тренд наставити и у идућем периоду и да се у скорије вријеме не очекује значајније побољшање прилика у овом сектору.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност извршених радова у мају ове године у односу на претходни мјесец већа је за 14,9 одсто, али је у односу на просјечну вриједност радова у 2011. години мања за чак 25,9 одсто.

У односу на мај 2011. године вриједност грађевинских радова у мају ове године мања је за 26,7 одсто.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин истиче да је наставак пада у грађевинарству веома забрињавајући и да не даје разлога за оптимизам у идућем периоду.

- Очекивали смо да ће се макар одржати прошлогодишњи тренд, односно да се пад који смо имали неће повећавати. Међутим, утицај дужничке кризе у Европи чини своје, тако да сада имамо и доста неповољнија укупна економска кретања у односу на оно што смо очекивали - казао је Иваштанин.

Он је истакао да људи у РС страхују од губитка посла и да се зато и они који су у прилици да испуне строге критеријуме банака и добију кредит за стан ријетко одлучују на тај корак.

Према подацима Завода за статистику, број радника на градилиштима у Српској у мају 2012. године у односу на претходни мјесец већи је за 2,7 одсто, док је у односу на мај 2011. године мањи за 3,1 одсто.

Просјечна нето плата у грађевинском сектору РС у мају је износила 578 марака и у односу на април мања је за седам марака. Према посљедњим подацима, у грађевинском сектору РС запослено је 11.741 радника, што чини 4,9 одсто од укупног броја запослених у РС.

Предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Миле Рибић каже да су радници у овом сектору у веома тешком положају. 

- Много људи је радило на одређено вријеме, па им се сада не продужавају уговори, а значајан број је радио "на црно" и они су сада такође без посла. Осим тога, плате у овом сектору и по неколико мјесеци касне, што довољно говори о стању у овој области - казао је Рибић.

Он је рекао да нема прецизних података о броју радника у овом сектору који су остали без посла, али да је тај број прилично велики.

Пад и у ФБиХ

Вриједност извршених грађевинских радова смањена је и у ФБиХ, гдје је у мају 2012. у односу на просјечну вриједност 2011. забиљежен пад од 10,5 одсто. У односу на мај 2011. године радови су смањени за 11 одсто. Вриједност укупних извршених грађевинских радова за пет мјесеци ове године износи 208.597.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана