Прерађивачи воћа и поврћа сезону приводе крају: Поскупљења нису зауставила домаће погоне

Милијана Латиновић
Прерађивачи воћа и поврћа сезону приводе крају: Поскупљења нису зауставила домаће погоне

БАЊАЛУКА - Одржати производњу и не угасити погоне био је највећи изазов за домаће прерађиваче усљед енормног поскупљења стакла и свега осталог што је обиљежило сезону коју приводе крају, а у којој су прерадили хиљаде тона домаћег воћа и поврћа.

Саговорници "Гласа Српске" истичу да је у вријеме кризе најтеже очувати континуитет производње, али да су у томе успјели.

Директор прехрамбене индустрије "Сава Семберија" из Бијељине Стево Филиповић рекао је да су прерадили око 4.000 тона сировине, што је нешто мање него протеклих година, али да је најважније да су сачували посао и кооперанте, те да на тржиште пласирају квалитетне производе на које су потрошачи навикли.

- Сировине је било довољно на домаћем тржишту, све смо куповали од домаћих пољопривредника, од Подградаца, преко Лијевча поља, Посавине, Подриња до Семберије и без обзира на све изазове најважније је да нисмо прекинули производњу и да сезону полако приводимо крају - рекао је Филиповић.

Додао је да тренутно ово предузеће пакује лист купуса и спремају за Уједињене Арапске Емирате.

- Подигли смо цијене својих производа али је инфлација толика да све и да поскупимо још не бисмо сустигли ово поскупљење материјала. Боље да послујемо и с губитком, него да смо угасили машине и да нисмо уопште имали производњу - рекао је Филиповић.

Изазовна година била је и за бањалучку компанију "Витаминка" која успјешно послује 75 година.

- Повећали смо обим производње. Наредне године планирамо ребрендирање производа, те много већу промоцију нашег бренда, тако да смо се у овој сезони спремили и узели веће залихе сировине - рекао је помоћник директора маркетинга у "Витаминки" Бојан Мијатовић.

Подсјетио је на нови производ ајвар с печеном паприком, који је нашао пут до купаца, а ускоро ће, казао је Мијатовић, на тржиште пласирати још неке новитете.

- Подизали смо цијене својих производа с обзиром на то да је поскупјело све што нам је потребно у производњи, од стакла, до свега осталог. Конкурентни смо са цијеном и даље, а о квалитету је сувишно и говорити, то купци најбоље знају - казао је Мијатовић.

Трошкови

Стево Филиповић је рекао да је усљед раста цијене гаса поскупјело и све остало.

- Примјера ради, све стакларе у свијету раде на гас тако да је дошло до глобалних проблема и поскупљења. Мазут смо раније плаћали око 16.000 марака за цистерну, а сада око 50.000 КМ, уље смо плаћали 1,37 КМ по литру, ове године 4,47 марака, затим стаклена амбалажа је поскупјела 115 одсто као и све фолије истакао је Филиповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана