Прерађивачи увозе 50 одсто сировина

Драгана Келеч
Прерађивачи увозе 50 одсто сировина

БAЊAЛУКA - У Републици Српској око 20 фирми које се баве прерадом воћа и поврћа увозе више од 50 одсто сировина, иако огромне количине квалитетних домаћих производа остају неупотријебљене и пропадају. Разлог је, кажу прерађивачи, недостатак разноврсних сорти пољопривредних култура.

Божо Бабић из Градишке, који се бави воћарством, каже да би разлог мањег учешћа домаћих производа у прерађивачкој индустрији могао да буде увознички лоби, који је, како каже, јачи од домаће, квалитетне производње.

- Домаће воће и поврће у огромним количинама пропада, док наши прерађивачи набављају сировине из Македоније, а поједине сорте чак и из Кине. Само лани пропало је на десетине тона воћа, због неконтролисаног увоза - истакао је Бабић.

Секретар Удружења прехрамбене индустрије у Привредној комори Републике Српске Славко Стевановић каже да површине у Српској које су под воћем и поврћем количински задовољавају потребе прерађивача, али не и по структури.

- Од 30.000 хектара засијаног поврћа, чак 50 одсто чини кромпир, док прерађивачима са друге стране недостају паприке или краставци - истакао је Стевановић и додао да су због тога приморани да увозе воће и поврће.

Додао је да су ове године јабуке имале изузетно добар род, али је потребно повећати производњу крушака, трешања, вишања и кајсија. Од поврћа, каже Стевановић, највише недостаје краставца, паприка и парадајза.

- Лани је из Републике Српске извезено прерађевина од воћа и поврћа у вриједности од десет милиона марака, док је увезено око 11,5 милиона, што је доста добра покривеност увоза извозом у односу на остале гране прехрамбене индустрије - додао је Стевановић.

Савјетник генералног директора за маркетинг и комуникације у бијељинском предузећу "Сава Семберија" Драгомир Љубојевић каже да су ове године приноси воћа и поврћа преполовљени, што је подигло и цијене домаћих производа.

- Због мањка сировина највећи дио поврћа увозили смо из Србије и Македоније, а воће из Црне Горе - истакао је Љубојевић и додао да ни 50 одсто сировина нису набавили у Српској.

Директор бањалучке фирме "Витаминка" Жарко Микић каже да ово предузеће годишње преради око 5.500 тона воћа и поврћа, али да домаћој прерађивачкој индустрији недостаје велики број сорти воћа и поврћа.

- Код откупа воћа једино нисмо имали проблема са јабукама, док смо шљиве успјели да набавимо само у минималним количинама у Републици Српској, док смо остатак увезли - рекао је Микић и додао да паприка ове године у Српској није скоро ни било, па је "Витаминка" морала да откупи 2.400 тона поврћа од иностраних произвођача.

Производнја

Славко Стевановић каже да се и поред низа проблема прерада воћа и поврћа у Српској из године у годину повећава.

- Велике су осцилације. Тако је 2009. године произведено око 30.000 тона производа од воћа и поврћа, 2007. године 32.000 тона, док је 2005. године прерађено 24.000 тона воћа и поврћа - истакао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана