Прерађено око два милиона тона нафте

Драгана Келеч
Прерађено око два милиона тона нафте

БAЊAЛУКA - Рафинерија нафте Брод током двије године успјешног рада прерадила је више од два милиона тона сирове нафте, а паралелно са овим обновљена су и производна постројења како би сви производи из Рафинерије, уз постојећи висок квалитет, достигли највише европске еколошке стандарде.

Рекао је ово замјеник генералног директора "Оптима групе" Славко Шћепановић поводом друге годишњице успјешног рада Рафинерије нафте Брод. Он је истакао да су европски квалитет производа и заштита животне средине од изузетне важности за групацију "Нестро".

- Доказ за то је изградња властите лабораторије, најсавременије на Балкану, у коју је уграђена опрема реномираних свјетских произвођача - рекао је Шћепановић и додао да ће током редовног годишњег ремонта, који се завршава 1. децембра, бити замијењени сви хабајући и оштећени дијелови опреме како би се обезбиједио сигуран, стабилан и континуиран рад производних капацитета у идућих 350 дана.

Шћепановић је нагласио да су досадашња улагања у предузећа из области нафтне индустрије достигла преко 277 милиона евра.

- Од тога је у реконструкцију рафинеријских погона уложено око 79 милиона евра - истакао је Шћепановић.

Нагласио је да "Нестро" планира да до краја 2015. године у реконструкцију и модернизацију постојећих објеката, изградњу нових погона и транспортне инфраструктуре уложи више од 790 милиона евра.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац рекао је да се покретање постројења Рафинерије нафте Брод може назвати најзначајнијим пројектом у посљедње двије деценије, не само у Српској већ и у региону.

 - Око 3.000 запослених, остварени производни резултати и планирана улагања већа од 790 милиона евра у идућем петогодишњем периоду показују озбиљне намјере руског партнера и Владе РС да и у будућности подрже реализацију овог пројекта - истакао је Пухалац.

Додао је да је покретање производње у Рафинерији утицало и на промјену структуре спољнотрговинске размјене, на прилив средстава по основу пореза и доприноса, те регулацију тржишта нафтних деривата у цијелој БиХ.

Извоз

Славко Шћепановић каже да је из Рафинерије у посљедње двије године извезено нафте и деривата у вриједности од око 230 милиона марака.

- Производи из рафинерија нафте и уља присутни су на домаћем, али и тржиштима бивше Југославије, те у појединим европским земљама. Значајне помаке у пословању биљежи и Рафинерија уља Модрича која је у протекле двије године остварила извоз од око 50 милиона марака - рекао је Шћепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана