Прерада дрвета смањена за 30 одсто

Марина Чигоја
Прерада дрвета смањена за 30 одсто

БAЊA ЛУКA - Производња у предузећима из области дрвопрерађивачке индустрије РС смањена је лани за око 30 одсто у односу на годину раније, а биљежи се и пад од два одсто од почетка ове године, подаци су Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

- Негативан утицај кризе у предузећима из ове области, која су се као извозно оријентисана, међу првима нашла на њеном удару, још увијек је присутан. Фирме биљеже мањи број наруџби, а резултати пословања од почетка године на нивоу су прошлогодишњег - рекли су у Министарству.

У овој години, кажу, може се очекивати одржавање производње на нивоу из 2009. године, а нешто бољи показатељи могу се очекивати тек у другој половине године.

Секретар Удружења прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник је рекао да је прошла година била слаба за дрвну индустрију.

- Веома је тешко прогнозирати каква ће бити ова година, с обзиром на то да су прилике на тржишту остале релативно исте. Почетак ове године обиљежен је неповољним временским приликама, што је директно утицало на то да предузећа остваре слабију производњу - рекао је Шиник.

Он је нагласио да је домаћа дрвна индустрија извозно оријентисана, те да побољшава спољнотрговинску размјену.

- Ово једна од ријетких грана индустрије у којој Република Српска остварује суфицит - додао је Шиник.

Истакао је да прерађивачи дрвета и произвођачи намјештаја одржавају број радника, без обзира на кризу и пад производње.

- Мали је проценат отпуштања у односу на пад производње који је забиљежен прошле године. То је добар индикатор и говори да ова грана има шансе да изађе из кризе - нагласио је Шиник.

Извоз

Извоз дрвне индустрије у 2009. години износио је око 214 милиона марака, што је за 24 одсто мање у односу на 2008. годину.

- Пад извоза директно је утицао на смањење физичког обима производње у овој области, јер се ради о извозно оријентисаним предузећима, која су готово 70 одсто своје производње пласирала на ино-тржиштима - рекли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана