Прерада дрвета најисплативија

Глас Српске
Прерада дрвета најисплативија

СAРAЈЕВО - Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомир Клинцов истакао је у петак у Сарајеву да је дрвна индустрија и прерада шума најбитнија грана привреде у БиХ, јер је једина која остварује суфицит, што представља добар основ за подизање финалне производње, пренијела је Срна.

Клинцов је рекао да је прошле године у овој грани привреде остварен извоз у вриједности од око 800 милиона марка, док је увоз износио око 300 милиона.

- Прије пет година извоз финалног производа износио је 20 одсто, а прошле године скоро 50 одсто. Aко се уз намјештај укључе и остале прерађевине - плоче, подови, паркети, може се сматрати коректним трендом - нагласио је Клинцов на семинару "Новости у шумарству и дрвној индустрији" у Сарајеву.

Према његовим ријечима, да би се могло сматрати да се користе домаћи ресурси, БиХ би у овој грани привреде требало да достигне извоз од 1,5 милијарди марака.

- Ми сада немамо организатора и носиоца развоја производа, јер мале фирме немају ту снагу. Од укупног БиХ увоза више од 50 одсто чини увоз свих репроматеријала - нагласио је Клинцов и додао да би едукацијом и размјеном мишљења и идеја требало унаприједити производњу у области дрвне индустрије.

Говорећи о утицају економске кризе на ову грану привреде, Клинцов је рекао да се још не може говорити о њеним посљедицама, али је евидентно смањење и домаће и стране потрошње у претходна два мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана