Прерада 4,2 милиона тона нафте годишње

Марина Чигоја
Прерада 4,2 милиона тона нафте годишње

СAРAЈЕВО - Инвестиције руске компаније "Зарубежњефт" у нафтну индустрију Републике Српске до 2015. године обезбиједиће прераду 4,2 милиона тона нафте годишње.

Закључено је то јуче у Сарајеву на састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића са руководством компаније "Зарубежњефт" и амбасадором Руске Федерације у БиХ Aлександром Боцан-Харченком.

Шпирић је посебно истакао значај привлачења страних инвестиција, те у том смислу поздравио повратак руских инвеститора у БиХ.

Размијењена су мишљења и информације о могућностима унапређења сарадње читаве БиХ са руским инвеститорима.

- Подржавамо амбиције "Зарубежњефта" у инвестицијама које ће до 2015. године обезбиједити прераду 4,2 милиона тона нафте годишње. Разговарали смо и о улози влада РС и ФБиХ и Савјета министара БиХ и начину њихове подршке реализацији тог плана - истакао је Шпирић.

На састанку је било ријечи и о пројекту чишћења ријеке Саве.

- Разматрали смо могућности на основу којих би и партнери из Русије могли да се укључе у овај пројекат - рекао је Шпирић.

Раније је најављено да ће у унапређење производње у Рафинерији нафте у Броду у овој години бити уложено 107 милиона евра, а руске државне компаније "Зарубежњефт" и "Њефтегазинкор" до 2015. године у бродску Рафинерију, Рафинерију уља у Модричи и предузеће "Петрол" инвестираће око милијарду евра.

Предсједник Владе РС Милорад Додик раније је рекао да је Рафинерија у Броду један од највећих инвестиционих пројеката икад реализованих на овим просторима, који је многим становницима дао егзистенцију, а Српској повећање индустријске производње и енергетску стабилност.

ФБиХ

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Вахид Хећо рекао је јуче послије састанка са амбасадором Руске Федерације у БиХ и делегацијом нафтне компаније "Зарубежњефт" да је ова компанија добородошла на тржиште ФБиХ, јер се желе постићи већа конкуренција и квалитет. У "Зарубежњефту" су нагласили да су заинтересовани за проширење пословања на тржиште ФБиХ. Хећо је истакао да је ФБиХ веома заинтересована за квалитетну домаћу нафтну компанију чија ће производња задовољити високе еколошке стандарде и законску регулативу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана