Преполовљен удио домаћих трговина

Тања Шикањић
Преполовљен удио домаћих трговина

БAЊAЛУКA - Долазак страних и регионалних трговинских ланаца довео је до све веће концентрације тржишта у БиХ и пада удјела минимаркета и традиционалних продавница на домаћем тржишту за више од 50 одсто, подаци су GfK Центра за истраживање тржишта.

- Уласком страних играча из регије, као што су "Конзум", "Меркатор" и "Туш" на тржиште БиХ, дошло је до све веће консолидације и на крају и концентрације тржишта. Домаћи ланци морали су се прилагодити новонасталој ситуацији - наводи GfK.

У истраживању се наводи да је на пораст удјела великих формата утицало и отварање више супермаркета, још од 2007. године.

- Највише их је отворено у току 2009. године. Неки од регионалних играча на бх. тржишту ишли су методом отварања својих великих формата, док су други ишли на преузимања мањих и већ уходаних ланаца. Ова друга метода карактеристична је за "Конзум" и "Меркатор" - наводи GfK група.

У истраживању се истиче да је на тржишту БиХ присутна и предоминација великих типова формата над малима.

- Тренутно су експанзија и повећани удио великих формата, односно хипер и супермаркета, над малима најприсутнији у Српској. Истовремено, у источном дијелу Српске, мали и традиционални формати чврсто држе своју позицију - наводи се у истраживању.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић је истакао да је у БиХ, као и у свим другим земљама, појава великих трговачких ланаца, довела до смањења броја традиционалних продавница.

- У неким земљама је током првих неколико година, када су отварани тржни центри, много малих радњи затворено, али се у последње вријеме ситуација мијења у корист малих радњи, односно њихов број се повећава - истакао је Тодоровић и додао да је такво стање могуће и у БиХ.

Тодоровић је подсјетио да је директна посљедица затварања малих радњи, повећање незапослености, јер су продавнице, као породични бизнис, директно утицале на запошљавање људи.

- Истовремено се не отвара толико тржних центара, нити се код њих толико повећава потреба за већим бројем радника, да би се компензовао број отпуштених радника - истакао је Тодоровић.

Наставак концентрације

GfK наглашава да се међу топ пет учесницима на тржишту БиХ налазе и страни регионални ланци који кроз вријеме побољшавају своју позицију.

- То су им омогућиле добра организација као и искуство с домицилних тржишта. Aко се узме у обзир развој бх. тржишта у протеклих неколико година, може се очекивати да ће се концентрација и консолидација тржишта наставити, те да ће водећи ланци на тржишту ојачати своју позицију и да ће бити још стратешких преузимања и повезивања - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана