Преминуо Берхолд Бајц, »отац« њемачке привреде

Aгенције
Преминуо Берхолд Бајц, »отац« њемачке привреде

Берлин - Бертхолду Бајц, "патријарх њемачке привреде", синоним за "Krup" и човјек заслужан за развој њемачке индустрије челика преминуо је у 99. години живота, саопштила је та компанија.

Један од најважнијих менаџера њемачке послијератне индустрије, умро је у моменту када се његов концерн налази у једној од највећих криза од фузије са Tisenом у "Tisen & Krup" 1999. године.

Бајц, менаџер-филозоф, спасилац Јевреја у црним временима, никада није био члан ниједне партије, премда су се за његово мишљење и став политичари отимали, а постао је легенда за живота, као први човјек "Krupа" који увијек "има посљедњу ријеч".

Смрт великог менаџера који је желио да буде љекар, изавала је велику жалост у Њемачкој.

Био је активан до краја живота, о чему свједочи чињеница да је још почетком ове године био на сједници скупштине акционара "Tisen&Krupа" у Бохуму, гдје су га пристуни поздравили снажним аплаузом.

Бајца је 1953. године у "Krup" довео Алфрид Krup фон Болен унд Халбах, а када се његов син Арнт одрекао имовине у концерну, Бајц је од есенског гиганта направио капитално друштво. Од 1970. године је био предсједавајући Надзорног одбора, а од 1999. године и почасни предсједавајући Надзорног одбора "Tisen&Krupа".

Бајцу, кажу познаваоци њемачке послијератне индустрије, треба захвалити што је Њемачка још и данас домовина једног гиганта у челичној индистрији, који се данас, истина, налази у турбулентним временима.

Да ли је уопште и колико посједовао акције "Tisen&Krupа" не зна се, али се зна да је владао као партријарх и да се његова поштовала, јер је послије смрти посљедњег Krupа био управник цјелокупног насљеђа.

Није мислио на пензију, а изгледа ни на на насљедника, кога свјесно, кажу познаваоци, није именовао.

Управљао се својим осјећањима и осјећајима и, како наводе медији, за вријеме Другог свјетског рата спасао више стотина Јевреја, за шта је, заједо са супругом, 1973. године добио посебно признање од холокаус меморијаног центра "Yad Vashem " у Израелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана