Премијер Српске о споразуму Србије и Русије и раду бродске Рафинерије

Горан Маунага
Премијер Српске о споразуму Србије и Русије и раду бродске Рафинерије

БAЊA ЛУКA - Пуштање у рад Рафинерије нафте у Броду и енергетски споразум Србије и Русије којим је загарантовано да ће РС добити 700 милиона кубних метара гаса годишње, велики су догађаји у рјешавању енергетског и економског питања Републике Српске.

Ово је јуче у Бањој Луци изјавио предсједник Владе РС Милорад Додик који је подржао напоре руског партнера и недавно потписани споразум Србије и Русије, додајући да ће на основу тог споразума РС имати трајну економску и енергетску стабилност.

- Тај споразум има велики значај и за инвеститоре које ћемо подржати, а који су раније добили концесије да се изгради гасовод од Зворника до Бање Луке и Новог Града - рекао је Додик.

Он је додао и да је поносан на оно што је урађено са Рафинеријом нафте и "Телекомом".

"Телеком" је, напоменуо је, само у овој години повећао приходе за 20 одсто.

- Добијени новац биће употријебљен за развој. Рафинерија нафте ради, а услиједиће и истраживања налазишта сирове нафте - казао је Додик.

Он је истакао да се проблем наводног дуга који "Електропривреда Хрватске" потражује од "Електропривреде РС", мора ријешити или путем правосудног система или договором политичких представника Хрватске и РС.

Хрватска потражује те дугове због, наводног учешћа у изградњи Термоелектране "Гацко".

- Сматрамо да су то средства која су употребљавана не из комерцијалних него из развојних фондова и не може се тражити комерцијално потраживање - рекао је Додик.

Он је напоменуо да у Хрватској нису ријешена многа питања. Тамо је, нагласио је, најнижи степен повратка Срба, њихове имовине, имовине РС у тој земљи, а ниједно предузеће из Српске не може да ради у Хрватској.

Рекао је да је недопустива чињеници да Хрватска није отворена ни за какву пословну иницијативу из РС.

Додик је подсјетио да у рјешавању проблема између Хрватске и РС у вези са дугом за електричну енергију и регулисањем пловидбе ријеком Савом није било никакве помоћи органа БиХ. Они који комуницирају са властима Хрватске, додао је, труде се да још више усложе те односе.

Закључио је да то више није само питање односа према Хрватској, већ и унутар БиХ, што је недопустиво.

UNDP

БAЊA ЛУКA - Развојни програм Уједињених нација (UNDP) је кроз разне програме уложио у Републику Српску 100 милиона долара, а то је потврда да је сарадња између ове међународне институције и Владе РС веома успјешна.

Ово је јуче речено послије састанка Додика и ресорних министара са представницима UNDP-а.

- Приоритет у 2009. години ће бити улагања у развој општина у источном дијелу Српске, а за програме запошљавања и заштите животне средине до сада је уложено 50 милиона долара - рекао је Додик.

Представник UNDP-а Кристин Мекнаб нагласила је да је за побољшање положаја неразвијених општина обезбијеђено 20 милиона долара.

- Имали смо веома успјешну сарадњу са Владом РС и и премијером Милорадом Додиком који је посвећен развоју Српске. Радујем се тој сардњи и у сљедећој години - навела је Мекнаб.

М. Ф. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана