Премије осигурања око 122 милиона КМ

Марина Чигоја
Премије осигурања око 122 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Укупно обрачуната премија неживотних осигурања у Републици Српској у 2010. години износила је више од 113 милиона марака, док је код животних осигурања премија износила 8,9 милиона марака, показују подаци Aгенције за осигурање РС.

Према подацима Aгенције, десет друштава за осигурање са сједиштем у Републици Српској је на крају 2010. године исказало добит, док је једно друштво за осигурање пословало са губитком.

- Укупно обрачуната премија неживотних осигурања износила је 113.694.720 марака што је за 1,1 одсто више у односу на 2009. годину, док је код животних осигурања укупно обрачуната премија у 2010. години 8.913.126 марака, што представља раст од 12 одсто у односу на 2009. годину - казали су у Aгенцији и додали да ће званичне статистичке податке објавити послије 31. априла.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Мирослав Мишкић рекао је да је логично да је раст животног осигурања у процентима већи, с обзиром на то да је тај вид осигурања тек почео да се развија у Српској.

- Неживотно осигурање заиста биљежи мали раст, али с обзиром на рецесију добро је да није било пада. Када је у питању добит, немам податке за сва друштава, али у овом моменту је веома тешко радити са добити. Генерална оцјена је да је тржиште осигурања уређеније него што је било у 2009. години захваљујући измјенама одређених законских прописа али ни изблиза није онакво какво би требало да буде - казао је Мишкић.

Он је нагласио да би се прошла година ипак могла оцијенити успјешнијом од 2009. године.

- Када су у питању очекивани резултати у овој години, мислим да ће она такође бити боља од прошле - казао је Мишкић.

Он је истакао да би друштва требало да послују у потпуности са условима и тарифама које имају, чиме би се повећали приходи, а не би имали непотребних расхода у смислу давања разних попуста који нису законска категорија.

- Ти попусти се дају да би били конкурентнији али они нису у складу са законом - казао је Мишкић.

Штете

Мирослав Мишкић је рекао да је исплата одштета сада много редовнија него у ранијем периоду, иако су присутне потешкоће и на том плану.

- Разлог за то је чињеница да су фондови друштава прилично празни и умјесто да се новац акумулира за исплату штета, он се даје за попусте - казао је Мишкић, али није могао да прецизира колики је тренутни износ неисплаћених штета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана