Према БиХ слиједе реципрочне мјере

Д. Секуловић, М.Чигоја
Према БиХ слиједе реципрочне мјере

БAЊA ЛУКA - Aко Приједлог закона о заштити домаће производње унутар споразума CEFTA, којим би се увеле пуне царине на прехрамбене производе из Србије и Хрватске који ће се наћи на наредној сједници Дома народа Парламента БиХ, буде усвојен могао би да доведе до реципрочних мјера према БиХ, сматрају економисти.

Предсједник секције за макроекономију Удружења економиста "SWOT" Стево Пуцар каже да је царинска заштита домаће производње, што је и основни циљ овог закона, најлакши метод који изазива и највише проблема.

- Овакав начин заштите домаће производње одмах проузрокује реципрочне мјере. Њу би требало користити тек када се примијени нека друга врста заштите. Код нас је проблем што се домаћа производња прво покушава заштити царинама, а имамо много више простора за нецаринску заштиту - рекао је Пуцар.

Спорни Приједлог закона прошао је Представнички дом и слиједи му разматрање на наредној сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предлагач закона, посланик Народне странке Радом за бољитак у Парламенту БиХ и сувласник месне индустрије "Лијановићи", Јерко Иванковић Лијановић залаже се да се поново уведу пуне царине на млијеко, млијечне производе, месо и месне прерађевине, воду, сокове и сва друга пића поријеклом из Хрватске и Србије. Овим би се, наводи Лијановић, смањио трговински дефицит БиХ, која је прошле године у спољнотрговинском дефициту била у минусу за више од девет милијарди марака.

Лијановић је одбацио тврдње да је Приједлог закона у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању, те истиче да је Европска комисија Приједлог закона позитивно оцијенила.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић рекао је да су проблеми домаћих привредника велики, али да доношење закона о заштити домаће производње није рјешење.

- Aко дође до усвајања овог закона БиХ пријете озбиљни проблеми. Можемо се надати међународној арбитражи, бићемо пријављени генералном секретаријату CEFTA, а сасвим је реално очекивати и увођење контрамјера у смислу пуне царине на робу из БиХ - истакао је Зиројевић.  

Производи

Предсједник Скупштине удружења пољопривредне и прехрамбене индустрије у Привредној комори РС Небојша Ристић каже да Приједлог закона о заштити домаће производње има бројне мањкавости које иду до тога да се на листи производа који би законом били заштићени налазе и они који се не производе у БиХ. Ристић каже да не би било случајно да су неки недостаци самог закона намјерно убачени, да закон не би био изгласан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана