Прелази неусловни, извоз “на чекању”

Марина Чигоја
Прелази неусловни, извоз “на чекању”

Бањалука - Извоз млијека, меса, њихових прерађевина, те перади и јаја из БиХ у Хрватску, послије 1. јула, када она улази у ЕУ, још увијек је под знаком питања, а поред тога велики проблем представљају гранични прелази, Бијача, који још није завршен и Градишка, који је потпуно неуслован.

Рекао је то директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић прије почетка семинара под називом “Извоз производа анималног поријекла из БиХ - надлежности и законске обавезе релевантних институција и привредних субјеката”.

Хасић је подсјетио да је тренутно из БиХ у ЕУ, када су у питању производи анималног поријекла, могуће извозити само рибу, сирову кожу и мед, док су сви остали производи “на чекању”.

- Поставља се питање да ли ће послије 1. јула доћи до пласмана наших производа од меса, млијека, млијечних производа, месопрераде, перади и јаја у Хрватску - нагласио је Хасић.

Он је истакао да су посљедњих мјесеци привредници  агроиндустријске области  направили  значајан помак, те да највећи проблем представља законодавни и институционални оквир који се тиче сертификације и лабораторија.

- Критеријуми који се морају испунити односе се, прије свега, на контролу квалитета хране и здравља животиња. Потпуно је неизвјесно да ли ћемо добити одговарајуће дозволе, такозване извозне бројеве - казао је Хасић и додао да власти БиХ морају обезбиједити још један гранични прелаз на Изачићу, за извоз ових производа, те да је неопходно да се ријеши проблем пролаза “неумским коридором” и приступ Луци “Плоче”.

Говорећи о лошем стању на граничним прелазима, на које се превозници често жале, Хасић је рекао да ће то бити најкритичнија тачка и најуже грло за извознике.

- Aко у самом почетку будемо имали ове проблеме можемо изгубити тржиште Хрватске које је изузетно значајно. Вриједност извоза пет производа које извозимо на хрватско тржиште, млијеко, млијечне производи, месо, јаја и мед износи 200 милиона КМ, а од тога само два производа чине у структури укупног извоза више од 40 милиона КМ што је изузетно значајно за наше произвођаче - казао је Хасић.

Виши стручни сарадник у Канцеларији за ветеринарство БиХ Слободанка Чекић истакла је да се ради на акредитацији ветеринарских лабораторија у БиХ.

- Урађено је доста тога да четири лабораторије имају довољан број валидних метода за анализу. Aнализе су до сада рађене у лабораторијама у окружењу - истакла је Чекићева и додала да ће ове четири лабораторије моћи да покрију само дио метода, јер се ради о скупим и компликованим процесима.

Царине

Хасић је истакао да Хрватска тражи могућност да и послије уласка у ЕУ одређен период увози своје производе у БиХ без царина.

- БиХ не може пристати на захтјев Хрватске да за пет група производа и послије 1. јула на снази остане царинско растерећење. То би додатно угрозило нашу конкурентност - рекао је Хасић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана