Преко сајмова до нових партнера

Тања Шикањић
Преко сајмова до нових партнера

БAЊAЛУКA - Пословну сарадњу са привредницима из региона и Европске уније предузећа из РС све чешће успостављају учешћем на међународним сајмовима.

Домаћа предузећа на међународним сајмовима углавном се представљају на штанду Привредне коморе РС, која им омогућава учешће под повољнијим условима.

- Организатори свих већих сајмова у региону упућују позив за учешће Привредној комори РС, а да ли ће се предузећа из Српске представити на сајму зависи од интереса домаћих привредника - рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Он је нагласио да је учешће на сајмовима идеална прилика за промоцију нових производа, те додао да су се прошле године, између осталих, предузећа из РС представила на Међународном сајму органске хране у Њемачкој, Сајму произвођача бродске опреме у Пули, те разним сајмовима у Србији, Словенији, Црној Гори и другим земљама.

Дрвна индустрија "Врбас", како наводе у овом предузећу, око 30 одсто уговорених послова са партнерима успоставила је управо током учешћа на сајмовима и привредним мисијама.

- Редовно се представљамо на сајмовима у Београду, Загребу, Сарајеву и Бањалуци, на којима успостављамо контакте са новим партнерима из земаља региона, те одржавамо сарадњу са већ постојећим партнерима - наводе у Дрвној индустрији "Врбас".

Сарадњу са привредницима на сајмовима често успоставља и предузеће за производњу намјештаја "Нова форма".

- Сваке године учествујемо на неколико међународних сајмова. На Сајму намјештаја у Бирмингему у Енглеској присутни смо већ годинама. У јануару ове године смо се појавили као излагачи на Сајму намјештаја у Келну у Њемачкој, гдје су се многи велики трговачки ланци заинтересовали за пословну сарадњу са нама. Са неким смо већ почели да сарађујемо, а са неким смо у завршном дијелу преговора - кажу у предузећу "Нова форма".

Фабрика намјештаја "Јавор" Приједор била је запажена на Међународном сајму намјештаја у Београду, што ће, како наводе у овом предузећу, допринијети бољој сарадњи са осталим фирмама у региону.

Привредне мисије

Осим сајмова, представљање домаће привреде и повезивање привредника из РС са партнерима из иностранства омогућено је и путем привредних мисија и пословних конференција које организује Привредна комора.

- Прошле године смо организовали одлазеће мисије у Скопљу, Македонији, Шведској, Белгији, Aустрији и Србији. Ти билатерални сусрети су директан начин за успостављање пословне сарадње - каже Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана