Преко 300 лидера учествује у Давосу

Агенције
Преко 300 лидера учествује у Давосу

Преко 300 свјетских лидера учествоваће на 45. Светском економском форуму у Давосу у Швајцарској, објавили су организатори у Женеви.

Програм скупа који се одржава од 21. до 24. јануара није измјењен послије терористичких напада у Паризу али та тема биће разматрана и биће представљени сви кризни региони у свијету, рекао је новинарима оснивач форума, професор Клаус Шваб.

Међу учесницима биће њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд, италијански премијер Матео Ренци, кинески премијер Ли Кећијант, амерички државни секретар Џон Кери.

Укупно се очекује око 2.500 учесника, из свијета политике, економије, академских кругова и цивилног друштва из преко 140 земаља. Овогодишња тема коју је изабрао предсједник и оснивач Форума професор Шваб је "Нови глобални контекст".

Шваб је рекао новинарима у Женеви да се свијет налази у "критичној ситуацији и на раскршћу".

"Отварају нам се два пута, пут дезинтеграције, мржње и фундаментализма и пут солидарности. Недавни напади у Паризу и огромне демонстрације солидарности са жртвама које су услиједиле илустрација су тога", додао је Шваб.

Он сматра да форум треба да олакша потрагу за новим рјешењима која ће допринети враћају повјерења и стабилности, како економске тако и политичке.

Међу учесницима биће и украјински предсједник Петро Порошенко.

Из Африке ће доћи јужноафрички предсједник Џејкоб Зума, његов млијски колега Ибрахим Бубакар Кеита, кенијски предсједник Ухурум Кенијата, а очекује се и нови туниски предсједник Беџи Каид Есебеси. Више од десет представника вјерских заједница такође ће бити у Давосу.

Међу копредсједавајућим ове године биће предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким и директор Гугла Ерик Шмит.

Поред државника и економиста, на форум обично долазе и добитници Нобелове награде, представници међународних организације, цивилног друштва и медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана