Прекинути преговори ЕУ и Канаде

Танјуг
Прекинути преговори ЕУ и Канаде

Брисел, Отава -- Прекинути су преговори о потписивању споразума о слободној трговини између Канаде и Европе, вредном више милијарди долара, саопштили су званичници.

То, међутим, подстиче забринутост да би могло доћи до одлагања овог споразума, јер је Европа сада пребацила сву своју пажњу на далеко већи споразум са Сједињеним Америчким Државама, преноси Ројтерс.

Преговори између Канаде и ЕУ о слободнотрговинском споразуму започели су 2009. године и првобитно су представљени као начин за покретање раста и генерисање око 28 милијарди долара у области трговине годишње.

Међутим, преговори су запели око неколико питања, међу којима је и количина говедине коју ће Канада моћи да извози у ЕУ.

"То је требало да буде договрено у новембру, затим смо рекли у фебруару, али сада више ништа није јасно", рекао је један европски дипломата.

Споразум ЕУ са Канадом би био први европски споразум са једном од чланица Групе 7 највећих економија света (Г7). Он би такође представљао нову генерацију спразума, који не само да би уклонио увозне царине, већ би ускладио прописе у погледу пословања компанија у иностранству.

"Сви у Бриселу сада усмјеравају своје напоре и пажњу на САД. Изазов је у очувању политичког замајца", рекао је Адријан фан ден Ховен, директор највеће европске индустријске групације "Бизнис Јуроп".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана