Прехрана најскупља у Приједору и Добоју

Маријана Миљић
Прехрана најскупља у Приједору и Добоју

БAЊAЛУКA - Цијене уља, шећера, брашна и кафе, разликују се у од општине до општине, а најскупље намирнице купују Приједорчани и Добојлије, док најмање новца за основне животне намирнице издвајају становници Бијељине.

У Приједору и Добоју за литар уља купци морају да издвоје више од три марке, док се у Бијељини и Бањалуци цијена овог производа креће од 2,20 до 2,50 марака.

 - Шећер се продаје од 1,20 до 1,50 марака - кажу трговци у Приједору.

Додају да су цијене воћа и поврћа ниже на пијацама него у трговинама.

- Килограм јабука креће се од 0,70 па до четири марке, а крушака од 1,50 до 3,75 марака - рекли су продавци на приједорској тржници.

Бањалучани за килограм кафе морају да издвоје од десет до 12 марака, а за брашно од 0,8 до 1,20 марака.

- Килограм шећера кошта од 1,20 до 1,50, а уље од 2,20 до 2,50 марака - кажу у бањалучким продавницама.

На бањалучкој тржници додају да је за килограм јабука потребно издвојити од 0,75 до 1,5 марака, грожђе је око три марке, мандарине 1,3, а лимун двије марке.

- За килограм кромпира потребно је издвојити марку, а за лук од 0,8 до марку - кажу на бањалучкој тржници.

У Добоју кажу да се шећер у трговинама продаје за 1,30 до 1,60 марака по килограму, а брашно за 1,30 марака. За килограм кафе потребно је издвојити од 11 до 13 марака.

На пијаци у Добоју за килограм мандарина потребно је издвојити око марку и по, за лимун три, док је килограм грожђа три и по марке.

У продавницама и маркетима у Бијељини просјечна цијена уља је 2,50 марака, док је за килограм шећера потребно издвојити од 1,20 до 1,60 марака, за килограм кафе од десет до 12, а за килограм брашна од 0,80 до 1,20 марака.

У Бијељини кажу да су цијене воћа и поврћа на тржницама стабилне у посљедње вријеме. Тако је за килограм јабуке потребно издвојити од једне до двије марке, за грожђе од двије и по марке.

- За килограм лука и кромпира купци морају да издвоје по једну  марку - кажу на бијељинској тржници.

Према цијенама основних прехрамбених производа најповољнији за живот су Београд, слиједе Сарајево и Бањалука, док становници Подгорице и Загреба за основне животне намирнице издвајају највише новца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана