Преговори с Гаспромом почињу данас

Глас Српске
Преговори с Гаспромом почињу данас

БЕОГРAД - Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић најавио је јуче да ће данас у Београду почети преговори о енергетском споразуму са руским "Гаспромом" и изразио наду да ће уговор бити финализован најкасније до 20. децембра ове године, што је био приједлог српске стране.

- Све калкулације показују да је споразум са "Гаспромом" добар за нашу земљу, под условом да се реализује у цјелини - истакао је премијер Цветковић у интервјуу агенцији Танјуг.

Разговори у Београду водиће се на нивоу стручних тимова, а не на највишем нивоу, објаснио је Цветковић.

Говорећи о преговорима са конзорцијумом Aлпина - Пор, премијер је истакао да би и за Србију и за концесионара најбоље било да се постигне задовољавајући договор за обје стране, како би Србија што прије могла сама да почне изградњу аутопута Хоргош - Пожега.

Цветковић је напоменуо да постоји валидан уговор, према коме је концесионар Aлпина - Пор обавезан да до 31. децембра испуни неопходне услове - затвори финансијску конструкцију, да би од 1. јануара 2009. године могао да започне радове.

- Пошто постоје индикације да ће концесионар тешко успјети да испуни услове уговора, Србија разматра могућности да се споразумно раскине уговор и то у интересу обје стране - објаснио је Цветковић. Добитак би имале обје стране, при чему би концесионару била враћена банкарска гаранција од 10 милиона евра, а држава Србија би преузела већ израђену пројектну документацију и експроприсано земљиште уз накнаду, чиме би се скратио период за изградњу аутопута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана