ПРЕФ постигао запажене резултате и изван граница Српске

Милијана Латиновић Радошевић
ПРЕФ постигао запажене резултате и изван граница Српске

БАЊАЛУКА - Друштво за управљање Пензијским резервним фондом (ПРЕФ) на иностраном тржишту у посљедње четири године зарадило је 5,1 милион марака и имовину ван граница Српске повећало за 60 одсто.

Рекао је то за “Глас Српске” директор ПРЕФ-а Саша Стевановић појаснивши да је запослени овог друштва само по основу два одсто вриједности укупног портфеља, у иностранству у просјеку стварао 127.000 КМ годишње. 

- Иначе, просјек у економији је да запослени створи 42.000 КМ вриједности и сви, као друштво, морамо гледати како да будемо више на глобалном тржишту. Није необично да сједимо у Бањалуци или било гдје у Српској, а стварамо у свијету вриједност коју онда трошимо код нас. То није лако, тражи знање, није без ризика, али уз мудро управљање јесте могуће, а предуслов за то је мотив који и покреће цијелу економију. Да ли се може мотивисати човјек да у иностранству прави стотине хиљада за просјечну плату? Тешко - појаснио је Стевановић.

Иако су углавном фокусирани на домаће тржиште, истиче да свакодневно прате шта се дешава у иностранству.

- Од тога у иностранству врло често зависи и како ће се неке ствари одвијати код нас. Свијет је глобализован и оно што се дешава хиљадама километара далеко, не значи да неће утицати на нас. Сматрам да је велики успјех то што смо као државни фонд изашли на инострано тржиште, а то се врло често потцјењује. Тамо смо се такмичили са свијетом и изашли као побједници јер смо остварили принос већи него што је био принос глобалног тржишта - нагласио је Стевановић. 

Додао је да је штета што на домаћем тржишту нема више таквих инвеститора.

- Уз сва ограничења, сматрам да имамо велику шансу. Због тога смо са факултетима покренули пројекат који подразумијева да они анализирају и предложе гдје би требало инвестирати, али коначну одлуку доносимо ми. На тај начин дијелимо искуства и такмичимо се - рекао је Стевановић. 

Поновио је да је криза шанса, али да је проблем на нашем простору то што је наратив такав да је све пропало и лоше те да то траје деценијама уназад. 

- То је можда лоше по друштво, квалитет живота, али то је ствар индивидуалне перцепције. Можда ће ружно звучати, али инвеститорима па и нама то на неки начин одговара. Упркос тој “пропасти” која се форсира економски параметри јачају. Најбољи примјер за то јесте кредитни рејтинг који је повећан, али који је опет потцијењен и према мом мишљењу много је бољи него што је званично представљено - нагласио је Стевановић.

Говорећи о пословању у првом полугодишту ове године, Стевановић каже да је ПРЕФ повећао имовину за 13 милиона КМ и да она износи 295 милиона. 

- Раст прихода забиљежен је у сегменту исплате дивиденди и то за неких десет одсто, док су приходи од камата већи за неких 40 одсто. Осим тога, имамо раст имовине, раст прихода, смањење расхода, али нам изостају позитивни ефекти из иностранства, а то је и очекивано с обзиром да смо намјерно смањивали тај ризик. Сву имовину из иностраних акција претворили смо у новац и вратили у Српску. То не значи да већ сљедеће године нећемо “агресивније” изаћи у иностранство, али то је ствар анализа и одлука. Ништа се неће преламати преко кољена - истакао је Стевановић. 

Подсјетио је да је ПРЕФ Фонду ПИО и у овом полугодишту исплатио око пет милиона КМ дивиденде.

ПЛАНОВИ

Саша Стевановић је рекао да је план ПРЕФ-а да до краја године наплати све дивиденде, добије још неку дивиденду од домаћих издавалаца, изложи се домаћим хартијама, доминантно државним обвезницама и трезорским записима јер ту нема ризика, а награда је загарантована. 

- Ризикујете марку, а потенцијални добитак је шест КМ. Није ово никакав инвестициони савјет, али наше мишљење је засновано на искуству и подацима. Те хартије већ идуће године моћи ће се продати уз премију, јер ће приноси на државне обвезнице падати и није за очекивати да се УСА може дуго задуживати по каматној стопи на трезорски запис од пет одсто - казао је Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана