Предузетници морају да буду организовани

М. Ч.
Предузетници морају да буду организовани

БAЊA ЛУКA - Циљ реструктурирања Занатско-предузетничке коморе РС, чији је рад крајем прошле године обновљен, јесте стварање јаке и самоодрживе организације предузетника која ће артикулисати интересе предузетника у Републици Српској.

Рекао је ово помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Милан Цвијић и додао да кроз рад ове коморе Влада РС може креирати политику помоћу које би се омогућило брже отварање нових радних мјеста и створио повољнији привредни амбијент у Српској.

- Влада РС је за процес реструктурирања Занатско-предузетничке коморе лани издвојила 50.000 марака - казао је Цвијић.

Он је рекао да искуства из окружења указују на то да је предузетницима потребна јака и самоодржива организација која може ефикасно да представља и штити интересе власника предузетничких радњи, те да буде партнер администрацији и да заједно са другим организацијама учествује у креирању бољег привредног окружења.

Директор Коморе Јовица Братић рекао је да је прошле године број запослених у занатским радњама РС смањен за 6,8 одсто, а основни проблем представља чињеница да РС има пуно незапослених, а нема довољно занатлија, јер су млади незаинтересовани да уче занат.

Братић каже да је у РС у току 2008. године радило 29.426 занатско-предузетничких радњи које су запошљавале 52.234 лица, а предузећа из ове дјелатности у БДП учествују са 13 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана