Предузећу слиједи пета лицитација

Драгана Келеч
Предузећу слиједи пета лицитација

БAЊA ЛУКA - Дрвно-индустријско предузеће (ДИП) "Козара" из Козарске Дубице није продато ни на четвртој лицитацији одржаној 11. фебруара ове године, јер се нико од понуђача није јавио, тако да би ускоро требало да буде расписана пета лицитација.

Казао је ово "Гласу Српске" стечајни управник у ДИП "Козара" Душан Ковачевић. Он је нагласио да би Одбор повјерилаца овог предузећа у наредном периоду требао да донесе одлуку о расписивању новог тендера за продају предузећа.

- Фирма не би требало да буде продата по цијени нижој од трећине вриједности овог предузећа, односно испод 3,8 милиона марака - казао је Ковачевић.

Подсјетио је да је предузеће на трећој лицитацији било продато 4,3 милиона марака адвокату Миленко Томић који није у року уплатио новац, због чега је у разматрање ушла понуда другог понуђача.

- Након што Миленко Томић није испоштовао купопродајну процедуру, предузеће је понуђено другом учеснику треће лицитације, фирми "Aгрофлора". С обзиром на то да је овај купац требало да у року од 30 дана, односно до 30. децембра прошле године, уплати 4.195.000 марака, колико је понуђено за предузеће, ни то није испоштовано - истакао је Ковачевић.

Други купац се није појавио, нити је положио депозит, због чега је Одбор повјерилаца одлучио да распише нови тендер за 11. фебруар у Бањој Луци, али нико од понуђача није се појавио на четвртој лицитацији.

Стечај у ДИП "Козара" покренут је 2008. године, а укупна дуговања предузећа износила су  око 15,9 милиона марака.

Поред милионских дуговања према повјериоцима и добављачима, обавезе према радницима за неисплаћене плате износиле су око 1,32 милиона марака.

Производња

Душан Ковачевић каже да предузеће, без обзира на стечај, ради и у њему је запослено 106 радника.

- Иако је у вријеме отварања стечајног поступка у предузећу радило седам радника, данас их је запослено више од стотину - истакао је Ковачевић и додао да је ово предузеће прије рата запошљавало 600 радника, а основна дјелатност ове фабрике је производња намјештаја од пуног дрвета, а 98 одсто производа "Козара" извози на тржишта Србије, Грчке, Русије и Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана