Предузећима у БиХ 70 милиона долара

Жељка Башић
Предузећима у БиХ 70 милиона долара

БAЊA ЛУКA - Приоритет у пројектима Свјетске банке у БиХ су подршка малим и средњим предузећима са 70 милиона долара и подршка буџетима у БиХ са 175 милиона евра, а тај новац био би уложен у наредне три године.

Изјавио је то премијер Српске Милорад Додик у петак у Бањој Луци послије разговора са директором Свјетске банке у БиХ Џејн Aрмитаж.

Додик је истакао да је подршка Свјетске банке буџетима у БиХ условљена реализацијом стенд-бај аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом, али да је потребно обавити и реформу социјалног сектора.

Додик је рекао да би требало учинити све да се одржи стенд-бај аранжман са ММФ-ом да би се омогућила реализација будућих пројеката Свјетске банке у БиХ.

Aрмитраж је нагласила да је у програму подршке Свјетске банке БиХ приоритет кредитна линија за мала и средња предузећа и помоћ буџетима, која претпоставља директне уплате средстава из Свјетске банке. Тај пројекат требало би да се заврши до краја ове године.

У наредној и 2011. години услиједила би два истовјетна пројекта буџетске подршке за која је потребно првобитно обавити ревизију социјалних давања.

Она је додала да додатна подршка за пројекте Свјетске банке није законски и правно условљена стенд-бај аранжманом, али да је његово потписивање од суштинског значаја за БиХ.

Додик и Aрмитаж разговарали су и о Нацрту стратегије о социјалној политици у БиХ.

- У тој области има много проблема и неопходна је ревизија социјалних давања за која ћемо направити јединствену евиденцију. Многи корисници стекли су тај статус захваљујући корупцији - рекао је Додик и додао да су томе допринијеле и одређене здравствене комисије које су издавале разне налазе.

Додик је истакао да ће породице које оправдано имају право на социјална давања, борачке инвалиднине, пензије и слично, моћи да рачунају на више накнаде послије ригорозне контроле сваког појединачног корисника.

Џејн Aрмитраж истакла је да Свјетска банка наставља са реализацијом постојећих пројеката, а у припреми су два пројекта који се односе на наводњавање и израду земљишних књига односно катастра.

Норвешка

Додик је у петак разговарао са амбасадором Краљевине Норвешке у БиХ Јаном Братуом о припремама за остваривање пројекта "Инкубатор". Закључили су да је неопходно да се отклоне административе препреке за несметан почетак пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана